Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotelieri, príďte k nám na teambuilding
    3. októbra 2023
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Jedlo ako zážitok a potešenie
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Gastro > Koncepty > Jedlo ako zážitok a potešenie
GastroKoncepty

Jedlo ako zážitok a potešenie

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová Uverejnené: 22. februára 2023
4 min. čítania
Nenápadná reštaurácia, ktorú však gurmáni poznajú
Zdieľať

V reštaurácii Bistronomy sme také jedli v rámci Zimného festivalu jedla.

Obsah
Koronové dieťaMrkvové prekvapenie a dokonalý syrŠodó, ktoré nás dostalo

Január a február sú pre reštaurácie „hluchým“ obdobím. Po decembrových sviatkoch, plných žalúdkoch a prázdnych peňaženkách a vo väčšinou nevľúdnom počasí do gastroprevádzok ľudí veľmi neláka. Zmeniť to chce už niekoľko rokov Zimný festival jedla, ktorý organizuje spoločnosť Gurmán na Slovensku. 

- Inzercia-
Ad image

Každoročne sa do podujatia, v rámci ktorého si môžu hostia objednať špeciálne 3- alebo 4-chodové festivalové menu za festivalovú cenu, zapájajú desiatky podnikov. 

Tento rok bola medzi nimi aj jedna z najzaujímavejších a trúfame si povedať aj z najlepších slovenských reštaurácií, Bistronomy, ktorá sídli v bratislavskej Petržalke. Je úplne nenápadná, ak ide človek okolo vtedy, keď nemá reštaurácia otvorenú terasu, si ju z cesty možno ani nevšimne. 

- Inzercia -
Ad image

Viac čítania

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko
Great Taste pre slovenskú medovinu
Poznáte poke?
Čo možno neviete o grilovaní
Next Chef je Samuel Idešic

Nachádza sa totiž v bizniscentre Einpark a upozorňuje na ňu len nenápadný nápis na vchodových dverách. Milovníci kulinárskych zážitkov však Bistronomy veľmi dobre poznajú, pretože tu v otvorenej kuchyni, ktorá je súčasťou interiéru „čaruje“ šéfkuchár Martin Miklošík.  Toho poznajú priaznivci výnimočného jedla z 11-ročného pôsobenia v reštaurácii Liviano, ktorá trvalo patrila medzi slovenskú špičku.

Koronové dieťa

Bistronomy funguje od septembra 2020, takže je vyslovene „koronovým dieťaťom.“ Pôvodne  majitelia plánovali prevádzku otvoriť v marci 2020, otvorenie však prekazil prvý lockdown. Preto počkali s otvorením po prázdninách – a o niekoľko týždňov prišiel druhý lockdown, ktorý trval takmer pol roka. Všetky koronové peripetie reštaurácia našťastie prežila a dnes sa teší veľkému záujmu hostí. 

Keď vstúpite do interiéru, v prvom rade vás zaujme útulný priestor. Je tu pár stolov, otvorená kuchyňa, barový pult a veľa zelene na zvislej zelenej stene. Kapacita je niečo vyše len 20 stoličiek, takže rozhodne je vhodná rezervácia. V lete má podnik peknú zelenú terasu, tá bola minulý rok veľkým lákadlom. 

- Inzercia-
Ad image

V Bistronomy zostavuje M. Miklošík  stručný jedálny lístok, ktorý sa pravidelne obmieňa podľa sezónnosti a dostupnosti surovín. Z obyčajných“ jedál tu robia gastronomické zážitky, čo jedlo, to potešenie pre všetky zmysly. Tak to bolo aj s festivalovým menu, ktoré sme tu mali možnosť ochutnať. 

Mrkvové prekvapenie a dokonalý syr

Ako predjedlo sa servíroval mrkvový tatarák s estragónom – pravdupovediac, sme celkom nevedeli, čo si máme pod týmto názvom predstaviť.  To čo sme na tanieri dostali, prekonalo naše, aj najsmelšie, chuťové očakávania. Chuť najemno nastrúhanej šťavnatej mrkvy sa úžasne snúbila s jemnými údenými nuansami, ktorá pochádzali z údenej hlivy a korálovca a celé jedlo dopĺňal chrumkavý čips. 

Bistronomy – mrkvový tatarák

Ako hlavné jedlo v Bistronomy servírovali jeden zo svojich evergreenov a najobľúbenejších jedál – vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou. Hľuzovka je v ponuke „must“ , keďže majitelia reštaurácie ju na Slovensko dovážajú. 

Ak by niekto práve ohrnul nos nad vyprážaným syrom, treba hneď povedať, že nie je syr ako syr. M. Miklošík ho posunul do dokonalosti –  surovinou, keďže ide o čerstvý kravský syr z remeselnej syrárne v Dolných Salibách a potom prílohami, ktoré k nemu zvolil. Podával sa so spomínanou zimnou čiernou hľuzovkou, s krémom z karamelizovanej cibule, s jablkami a s pyré z konfitovaných zemiakov. 

Bistronomy – vyprážaný syr

Celé to tvorilo harmonický celok, chrumkavý obal, šťavnatý syr a „vláčne“ prílohy. Kontrast k slanosti syra a menej výraznej chuti zemiakov tvorili príjemne kyselkavé jablká a jemná hľuzovková chuť, takže jedlo ako celok bolo dokonalé. 

Šodó, ktoré nás dostalo

A do tretice všetkého dobrého, v prípade Bistronomy najlepšieho – ako dezert sa servírovali jablkové knedlíky s mišpuľou s tvarohom, jablkovým pyré, perníkovým šodó a mandľami. Opäť skvelá harmónia chutí. Hneď prvá lyžica šodó, v ktorej sa snúbila jemnučká vínna chuť s perníkom nás ako sa hovorí „dostala“.

Bistronomy – dezert

Hovorí sa, že do reštaurácií by mal človek chodiť do takých, alebo na také jedlá, ktoré si v nijakom prípade ani zďaleka nedokáže pripraviť  sám doma. Na také, ktoré sú zážitkom. V Bistronomy presne také ponúkajú a to nielen tie festivalové. 

Foto: autorka

Mohlo by sa vám páčiť

Aké je VÍNO ROKA 2023®?

Bidfood Slovakia – jednotka v dodávkach potravín do gastronómie a maloobchodu

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

Ako chutí jeseň

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

OZNAČENÉ: Einpark, Hľuzovka, Vyprážaný syr inak, Zimný festival jedla
Jarmila Horváthová 14. marca 2023 22. februára 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Ako viac zarobiť a elegantne ušetriť
Nasledujúci článok Wellness trendy 2023
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie
GastroRozhovory

Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané

Lea Lisá Lea Lisá 27. septembra 2023
Eko(no)logicky aj v MICE sezóne
Bidfood Slovakia – jednotka v dodávkach potravín do gastronómie a maloobchodu
Aké je VÍNO ROKA 2023®?
Luxus v antickom prostredí
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?