Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Môže mať úspech reštaurácia, kde si jedlo sami navaríte?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Makery Restaurant
Hotelier > Gastro > Koncepty > Môže mať úspech reštaurácia, kde si jedlo sami navaríte?
GastroKoncepty

Môže mať úspech reštaurácia, kde si jedlo sami navaríte?

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 20. januára 2022
5 min. čítania
Zdieľať

Reštaurácia, kde si máte sami variť? To čo je za peklo? Aj taká bola jedna z reakcií na Facebooku pointu reštaurácie Makery Restaurant v Bratislave. Má naozaj unikátny koncept – veľmi zjednodušene povedané, funguje na princípe DIY – čo si sami navaríte, to si zjete.

Obsah
Z cestovky do gastraPomáhajú technológieOd cesnačky po tiramsu

Určite mnohým teraz napadlo – do reštaurácie chodíme najmä preto, aby sme sa najedli, keď sa nám doma nechce, alebo nemôžeme variť, resp. keď si chceme dať niečo, čo si doma pripraviť nevieme. Tak prečo by sme mali ísť do podniku, kde si máme variť sami?

- Inzercia-
Ad image

Nie je to slovenský vynález, pochádza z Budapešti, kde takúto reštauráciu otvorili už pred siedmimi rokmi. Evidentne sa jej darí, keďže ako franšízy existujú už Makery Restaurant v Bratislave a vo Viedni, a očakávajú sa aj ďalšie otvorenia.

Ako môže mať úspech reštaurácia, v ktorej si jedlo, ktoré budete jesť, máte najprv navariť?Tajomstvo je v spoločnom zážitku. Koncept Makery World stojí na myšlienke zábavne stráviť čas so svojimi blízkymi. Či už je to rodina, priatelia, alebo kolegovia z firmy. Lebo zábavné spoločné varenie je hlavnou myšlienkou celého konceptu.

Makery

Z cestovky do gastra

Počas návštevy Budapešti oslovil koncept aj Betty Szabóovú a Nikol Rapčovú natoľko, že sa stali majiteľkami bratislavskej prevádzky. Nie sú z gastrosegmentu, ale nemajú k nemu ďaleko. Vlastnia cestovnú kanceláriu a so značkou Makery World sa stretli počas jednej z infociest. Pôvodne plánovali otvoriť ešte minulý rok, no korona všetky plány posunula a prevádzku otvorili až v októbri tohto roku.

- Inzercia -
Ad image

Ohlasy sú podľa Betty Szabóovej nad očakávanie. „Zatiaľ sme tu mali niekoľko firiem na teambuildingoch a všetci hovorili, že sa im to páčilo. Mali sme aj ohlasy, že sa sem vrátia s rodinou alebo priateľmi. Mnohí mali najprv rešpekt zo samostatného varenia. Hovorili, že nevedia, či to zvládnu, ale nakoniec boli nadšení. Tešili sa z toho, že sa im to podarilo, aj z toho, čo mali na tanieri. Všetci nám zatiaľ hovorili, že ich spoločné varenie bavilo. Síce si každý varí sám pre seba, ale delí sa o svoje dojmy a skúsenosti s ostatnými, a to je to, o čo tu ide. Sem-tam sa stane, že niekto svoje jedlo pokazí, ale nie je to často,“ hovorí o prvých skúsenostiach spolumajiteľka Makery Restaurant.

Ako funguje reštaurácia, kde si máte sami navariť? V interiéri nájdete klasické stoly ako v bežnej gastroprevádzke, tieto však majú uprostred indukčné sporáky so štyrmi varnými miestami. Je tu aj všetko vybavenie, ktoré potrebujete k vareniu.

Makery

Pomáhajú technológie

Na každom stole sú tablety, kde si vyberiete jedlo, na ktoré máte chuť a ktoré chcete variť. Obsluha potom prinesie v úhľadných mištičkách všetky pripravené suroviny, ktoré k „svojmu“ jedlu potrebujete. V tablete má hosť tiež podrobné inštruktážne videá ku každému jedlu, takže varíte presne podľa postupu. Je tam aj vizualizácia servírovania, takže jedlo, ktoré si pripravíte, môže aj profesionálne vyzerať. Počas varenia sa servis priebežne stará o poriadok okolo vás, aby ste nemali na stole, ktorý sa potom zmení z pracovnej plochy na servírovaciu, nijaký neporiadok a veci, ktoré už nepotrebujete.

Hoci si hostia v reštaurácii varia sami, má svojho šéfkuchára. Je ním Robert Kirth, ktorý má na starosti predprípravu jedál a v prípade potreby môže byť aj poradcom pre neistých amatérskych kuchárov.

Od cesnačky po tiramsu

Jedálny lístok je pomerne pestrý, od predjedla, ktorým je pečené jablko s tromi druhmi syra, cez dve polievky – jednou z nich je populárna cesnačka v chlebe. Je tu osem hlavných jedál, pričom k dispozícii sú aj bezmäsité a jedno je vegánske, a tri dezerty. Vybrať si možno exotiku, akou je marakujové tiramisu, ale aj niečo lokálne – slivkovo-brusnicové guľky s džinom. Pripravovať si kompletné trojchodové menu by zabralo asi dosť času, ale inak sú jedlá koncipované a predpripravené tak, aby ich šikovný „kuchtík“ pripravil približne za pol hodinu. Pretože nič nečistíte, nekrájate, neporciujete, všetko hosť dostane pripravené, stačí len začať variť.

Makery

Na romantickú večeru pri sviečkach to asi nie je to pravé miesto, ani pre mamu, ktorá nemá chuť doma variť pre rodinu a chce sa najesť vonku. No na zábavné posedenie s priateľmi či rodinou, oslavy a párty všetkého druhu, alebo aj teambuildingové aktivity je ideálne.

Reštaurácia je zatiaľ otvorená na rezervácie, zážitkový balíček kúpite aj online. Ako povedala B. Szabóová, keď „budú chodiť pravidelné rezervácie, bude otvorené stabilne a vtedy sa bude dať prísť aj spontánne, ‚z ulice‘“.

Foto: archív reštaurácie a autorky

Mohlo by sa vám páčiť

Víno a čokoláda: Skvelá kombinácia nielen na Valentína
Martin Kurhajec: Hovorili mi, že talianska reštaurácia v Tatrách neuspeje
Gastronomické tržnice – sviatok chutí a zážitkov
Tematické večery prinášajú oživenie aj novú klientelu
Gastro Vianoce 2024 v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch
OZNAČENÉ:FranšízaMakeryNavar si jedlo s priateľmi
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Zimný festival jedál bol tento rok v lete
Nasledujúci článok Láska k ohňu môže mať rôzne podoby
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta