Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách
    24. decembra 2025
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Lyžiarsku sezónu vo Vysokých Tatrách odštartuje Štrbské Pleso
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Lyžiarsku sezónu vo Vysokých Tatrách odštartuje Štrbské Pleso
Aktuality

Lyžiarsku sezónu vo Vysokých Tatrách odštartuje Štrbské Pleso

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 2. decembra 2022
6 min. čítania
Zdieľať

V januári začali prevádzky fungovať s dlho očakávanou nižšou DPH na reštauračné a stravovacie služby. Desaťpercentným zdanením sa Slovensko dostalo na úroveň Česka a Talianska, ďalšie susedné členské štáty EÚ spolu s Veľkou Britániou majú 5 % (Maďarsko a Rakúsko) a 8 % Poľsko.

Obsah
  • Gastronomickú scénu čaká ťažký rok
  • Koho sa znížená sadzba netýka?
  • Podporné služby
  • Kritéria pre posúdenie
  • Vyjadrenie asociácie hotelov a reštaurácii
  • Ako teda vidíme my tento rok?

Branža sa teší z dosiahnutého výsledku dlhoročného boja. 

Stanislav Pavlík, hovorca iniciatívy Zachráňme gastro!

Menej ako my platia Francúzi (5,5 %), Belgičania (6 %), Íri (9 %), Nemci (7 %), Holanďania (9 %), Slovinci (9,5 %), Rumuni (5 %), Bulhari (9 %), Gréci (5 %) a najnižšiu DPH na stravovacie služby v rámci EÚ platia podnikatelia v Luxembursku – len 3 %. Viac ako našich 10 % si štát pýta v severských štátoch únie – vo Švédsku 12 %, vo Fínsku 14 % a v Estónsku 20 %. Najviac zo štátov EÚ platia majitelia reštaurácií v Lotyšsku a Litve – 21 %.  

- Inzercia -
Ad image

Gastronomickú scénu čaká ťažký rok

Stanislav Pavlík je presvedčený, že štát urobil dobrý krok pre podporu stoviek slovenských podnikateľov, tisícoch zamestnancov a ich rodín: „Krajine sa táto pomoc vráti v podobe menej prázdnych priestorov v centrách miest a obcí, vyššom výbere poplatkov a daní a rozvoji cestovného ruchu.“ Aj tak si však myslí, že slovenskú gastronomickú scénu čaká ťažký rok.

Tu by bol popisok obrázka, zas iné písmo, aby to bolo prehľadnejšie

„Nedostatok pracovnej sily a nepružný pracovný trh, nepredvídateľné pohyby cien energií pred nás postavia mnohé výzvy. Vďaka 10 % DPH pre naše podniky ich zvládneme ľahšie.“

Viac podobných článkov

Bešeňová
Liptov pestrý ako vlkolínske domy
HORECA Konferencia 2025 priniesla transformáciu aj rovnováhu
Zima môže začať, skipasy sú už v predpredaji
Anketa hoteliera: Ako hodnotíte tohtoročnú letnú sezónu?
Slovensko objavuje stále viac zahraničných turistov

 Pellentesque diam eros, dapibus vel tristique sit amet, semper at diam.

Quisque scelerisque aliquet dui. Sed ac venenatis metus, ut mattis orci. Sed viverra finibus auctor. Curabitur a lacinia nisl, nec blandit leo. Cras blandit vel nibh in sagittis.

Koho sa znížená sadzba netýka?

Znížená sadzba DPH však neplatí pre všetky podnikateľské subjekty v gastrobiznise rovnako. Za reštauračné a stravovacie služby sa považujú tie, ktoré pozostávajú z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla alebo nápojov (resp. obidvoch), ktoré sú určené na ľudskú spotrebu, pričom tieto služby sú sprevádzané dostatočne podpornými službami umožňujúcimi okamžitú spotrebu takýchto jedál alebo nápojov. Ktoré to sú?

Reštaurácie to majú ťažké

Renomovaný daňový špecialista Ján Mintál konkretizuje, že podpornými službami sú napríklad poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, umývateľného riadu, príborov, stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov (napr. šatne). Poskytovanie jedál a nápojov predstavuje teda len časť celku, v ktorom prevládajú služby.

Reštauračné služby sú poskytovaním týchto služieb v poskytovateľových priestoroch a stravovacie služby sú poskytovaním týchto služieb mimo týchto priestorov. J. Mintál upozorňuje, že poskytovanie jedál a nápojov, bez ohľadu na to, či zahŕňa prepravu, ale bez toho, aby sa poskytovali akékoľvek iné podporné služby, sa nepovažuje za reštauračné ani stravovacie služby (napr. rozvoz pizze).

Podporné služby

Podobne, ak poskytovanie jedla sprevádzajú len elementárne zariadenia (napr. jednoduché pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, tieto prvky predstavujú vedľajšie minimálne plnenia a nemôžu zmeniť prevažujúci prvok hlavného plnenia, ktorým je dodanie tovaru. 

Kritéria pre posúdenie

„Rozhodujúce kritéria pre posúdenie, či služby spojené s poskytnutím pripravovaného jedla možno považovať za dostatočne podporné, sa týkajú úrovne služieb ponúkaných spotrebiteľovi, berúc do úvahy najmä také skutočnosti, akými sú prítomnosť čašníkov, existencia servisu spočívajúca v odovzdaní objednávok do kuchyne, prezentácia a servírovanie jedál zákazníkom na stôl, existencia uzavretých vykurovaných miestností určených na konzumáciu jedla, existencia šatní, toaliet, ako aj poskytnutie riadu, nábytku, príborov.

Ak však z kvalitatívneho posúdenia plnenia ako celku vyplynie, že neprevládajú prvky poskytovania služieb, ktoré predchádzajú dodávke potravín alebo ju súčasne dopĺňajú, ide o dodávky tovaru,“ dodáva odborník na dane.

  • jednoduché pulty
  • prítomnosť čašníkov
  • existencia uzavretých vykurovaných miestností určených na konzumáciu jedla,

V čase energetickej krízy sme očakávali rýchlejšiu podporu zo strany štátu.

Povedal niekto

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc eget condimentum tellus. Quisque elit justo, tempus at tortor sodales, posuere rutrum purus. Quisque hendrerit eros in nibh facilisis, at aliquet justo fringilla. 

Vyjadrenie asociácie hotelov a reštaurácii

Zníženie DPH pre reštauračné a stravovacie služby považuje za veľký úspech a výsledok svojej dlhoročnej práce Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Asociácia zastupuje zariadenia s komplexnými – a teda aj s požadovanými tzv. podpornými – službami, takže sa týka všetkých jej členov. Prišla v hodine dvanástej – v čase energetickej krízy – a tak konkrétnu a okamžitú pomoc štátu bude branža potrebovať aj naďalej. 

„V súvislosti s energetickou krízou je však i naďalej potrebná systémová podpora zo strany štátu, ktorý by mal zároveň dodávateľom energií včas komunikovať potrebné informácie o plánovaných opatreniach,“ konštatuje prezident asociácie Marek Harbuľák a dodáva: „Od januára stúpli mnohým prevádzkam zálohové platby za energie dokonca až desaťnásobne.

Extrémne, násobne vyššie, náklady za energie podniky jednoducho dlhodobo nemajú z čoho pokryť. Na Slovensku máme približne 20-tisíc gastro prevádzok, tretina z nich pritom už pre krízu zatvorila, nie je vylúčené, že budú nasledovať aj ďalšie.“

Ako teda vidíme my tento rok?

Prevádzkam znížená DPH pomôže, samozrejme, za predpokladu, že má hostí, tých je však začiatkom roka pomenej. Aký bude rok, ako sa budú vyvíjať ceny a či prevádzky zachráni ťažko vydobytá úľava na DPH je dnes ešte ťažko predvídať, keďže január je cestovnom ruchu každoročne „slabý“ mesiac a rok 2023 nie je výnimkou.

Otvorili Tatranský ľadový dóm, venovali ho pamiatke pápeža
Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách
Výstava Cash Revolution v Grand Hoteli Kempinski High Tatras
Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko
Skibusy do Jasnej majú zelenú
OZNAČENÉ:LyžovanieVysoké Tatry
Zdieľajte tento článok
Facebook E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok l‘atelier du foie gras, kráľovná sviatočných tabúľ
Nasledujúci článok Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

HotelyRegióny

Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách

TS
TS
24. decembra 2025
Zákon o evidencii tržieb – nová povinnosť od roku 2026
Rodinný biznis v Dunajskej Strede, ktorý rástol po boku METRO. Spája ich spoľahlivosť, rýchlosť a osobný prístup
Vysoké Tatry a lyžiarska sezóna
Vianoce na tanieri – tradične aj netradične

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3KPáči sa mi to
2.1KPin
1.3KSledovať
454Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Username or Email Address
Password

Stratili ste heslo?