Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
Čítanie: Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Aktuality

Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora

TS
TS
Uverejnené: 15. mája 2025
5 min. čítania
Zdieľať

Na najväčšom odbornom stretnutí hotelierov na Slovensku, HORECA Konferencii, ktorú každoročne organizuje Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa stretli kľúčoví stakeholderi v oblasti cestovného ruchu, zástupcovia rezortu cestovného ruchu a zamestnávatelia, aby spoločne hľadali riešenia na aktuálne výzvy, ktorým HoReCa sektor čelí. Diskutovali o nevyhnutnej transformácii hotelov, reštaurácií a ďalších poskytovateľov služieb v reakcii na tlak globálnych technologických platforiem, rastúce očakávania spotrebiteľov v oblasti udržateľnosti a prichádzajúce legislatívne zmeny na národnej aj európskej úrovni.

Transformácia ako strategická príležitosť

Viac ako 99 % subjektov v HoReCa sektore na Slovensku tvoria malé a stredné podniky (SME). Tie dnes čelia nielen globálnej konkurencii a dominancii medzinárodných platforiem, ale zároveň aj tlaku na udržateľnosť a znižovanie negatívneho dopadu na životné prostredie, miestne komunity a kultúrne dedičstvo. „Transformácia, ktorá je pred nami, nie je len nevyhnutná, ale aj strategická príležitosť. Sektor potrebuje jasné smerovanie a nástroje, ktoré mu pomôžu adaptovať sa na nové podmienky a zároveň si zachovať svoju konkurencieschopnosť,“ vysvetľuje Marek Harbuľák, prezident AHRS.

- Inzercia-
Ad image

Udržateľný turizmus

Jedným z hlavných výstupov diskusie stakeholderov bola požiadavka na schválenie Stratégie na podporu udržateľného cestovného ruchu do roku 2035. Tá má stanoviť konkrétne ciele pre Slovensko v súlade s európskymi prioritami, ako aj nástroje podpory, ktoré pomôžu regiónom a poskytovateľom služieb nielen zvládnuť transformáciu, ale aj využiť príležitosti, ktoré so sebou prináša. „Cestovný ruch má dnes k dispozícii viacero nových nástrojov, od podpory prostredníctvom Slovakia Travel až po zvýšené financovanie destinačného manažmentu. Očakávame, že Fond na podporu cestovného ruchu stanoví svoje priority v súlade s pripravovanou stratégiou a potrebami regiónov,“ dopĺňa Harbuľák.

Účastníci HORECA Konferencie sa zhodli na potrebe zamerať sa aj na organizovaný príjazdový cestovný ruch z nových trhov s rastúcim potenciálom, kde kľúčovú rolu zohráva práve národná agentúra Slovakia Travel. „Na propagácii Slovenska na zahraničných trhoch pracujeme aktívne a systematicky. V najbližších mesiacoch sa s tímom zameriame na Nemecko, Veľkú Britániu, Írsko, severské krajiny, Izrael a Blízky východ. Teší nás aj rastúci záujem zo Severnej Ameriky. Slovensko propagujeme na veľtrhoch a výstavách – najbližšie vo Frankfurte. Významnou platformou je pre nás Discover Central Europe, zameraná na vzdialené trhy. Nedávno sme sa napríklad predstavili v saudskoarabskom Rijáde, kde o Slovensko prejavila záujem stovka touroperátorov. Intenzívne pracujeme aj na Svetovej výstave v japonskej Osake. Napomáha propagovať Slovensko a rovnako otvára podnikateľské príležitosti,“ hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa SLOVAKIA TRAVEL.

Hotelstars Union

Jednou z kľúčových tém diskusie bolo aj zavedenie jednotnej európskej klasifikácie ubytovacích zariadení. Hotelstars Union už úspešne funguje v mnohých krajinách Európskej únie (EÚ). Zavedenie jednotného štandardu aj na Slovensku môže podľa zástupcov HoReCa sektora pomôcť lepšej orientácii spotrebiteľov a zvýšeniu dôvery zahraničných návštevníkov. „Aby bol slovenský cestovný ruch konkurencieschopný, musíme zjednotiť a profesionalizovať naše štandardy. Hotelstars Union predstavuje rámec, ktorý vychádza z potrieb spotrebiteľa. Požiadali sme ministerstvo o aktívnu a urýchlenú spoluprácu na legislatívnych krokoch potrebných pre jeho zavedenie,“ podotýka Marek Harbuľák, prezident AHRS. S tým súhlasí aj ministerstvo cestovného ruchu.

- Inzercia -
Ad image

„Sektor HoReCa je jedným z najdynamickejších odvetví, ktoré tvorí neoddeliteľnú súčasť nášho cestovného ruchu. Je vizitkou našej krajiny pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Ministerstvo cestovného ruchu a športu si plne uvedomuje túto dôležitosť. Vníma celý sektor ako strategického partnera pri budovaní atraktívnej a konkurencieschopnej destinácie. Je to živý organizmus, ktorý citlivo reaguje na zmeny. Zároveň však v sebe nesie veľký potenciál – v raste, zamestnanosti aj v propagácii Slovenska doma i vo svete,“ konštatuje minister cestovného ruchu a športu SR, Rudolf Huliak.

Zelená a digitálna transformácia

AHRS sa zároveň hlási k vedúcej úlohe pri navrhovaní a implementácii opatrení na zelenú a digitálnu transformáciu cestovného ruchu. Je pripravená byť odborným partnerom pre štátne inštitúcie, ako aj garantom kvality a udržateľnosti. A to tak vo vzťahu k spotrebiteľom, ako aj podnikateľom v sektore HoReCa.

Zástupcovia štátu, zamestnávatelia združení v AHRS, ako aj ďalší zúčastnení odborníci sa zhodli, že ďalší rozvoj odvetvia si vyžaduje posilňovanie sociálneho dialógu, systematickú spoluprácu a otvorenú komunikáciu. Zdôraznili potrebu spoločného hľadania riešení, ktoré budú reflektovať na reálne potreby sektora a zároveň prispievať k jeho udržateľnému rastu. Všetky zúčastnené strany potvrdili vôľu pokračovať v pozitívne nastavenej spolupráci ako základe úspešnej transformácie slovenského cestovného ruchu. „Sme presvedčení, že len pravidelným dialógom a spoluprácou medzi štátom, odbornými inštitúciami a podnikateľmi dokážeme vytvárať stabilné a predvídateľné prostredie pre rozvoj cestovného ruchu. Potrebujeme spoločnú konzistentnú víziu a konkrétne kroky, ktoré zabezpečia, že Slovensko bude modernou, udržateľnou a konkurencieschopnou destináciou,“ uzatvára prezident AHRS, Marek Harbuľák.

Mohlo by sa vám páčiť

SLOVAKIA TRAVEL: Slovensko vstupuje na severské trhy
Čo prinesie hotelierom nové ministerstvo cestovného ruchu?
Nové vedenie Bratislava Tourist Board: Učme sa od konkurencie, ale poďme vlastnou cestou
EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
Lyžovačka začína už aj v Tatranskej Lomnici
OZNAČENÉ:Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok HORECA HVIEZDY Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
Nasledujúci článok Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

GastroInterview gastro

Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“

Advertoriál
Advertoriál
15. mája 2025
Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta