Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Aktuality

Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora

TS
TS
Uverejnené: 15. mája 2025
5 min. čítania
Zdieľať

Na najväčšom odbornom stretnutí hotelierov na Slovensku, HORECA Konferencii, ktorú každoročne organizuje Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa stretli kľúčoví stakeholderi v oblasti cestovného ruchu, zástupcovia rezortu cestovného ruchu a zamestnávatelia, aby spoločne hľadali riešenia na aktuálne výzvy, ktorým HoReCa sektor čelí. Diskutovali o nevyhnutnej transformácii hotelov, reštaurácií a ďalších poskytovateľov služieb v reakcii na tlak globálnych technologických platforiem, rastúce očakávania spotrebiteľov v oblasti udržateľnosti a prichádzajúce legislatívne zmeny na národnej aj európskej úrovni.

Transformácia ako strategická príležitosť

Viac ako 99 % subjektov v HoReCa sektore na Slovensku tvoria malé a stredné podniky (SME). Tie dnes čelia nielen globálnej konkurencii a dominancii medzinárodných platforiem, ale zároveň aj tlaku na udržateľnosť a znižovanie negatívneho dopadu na životné prostredie, miestne komunity a kultúrne dedičstvo. „Transformácia, ktorá je pred nami, nie je len nevyhnutná, ale aj strategická príležitosť. Sektor potrebuje jasné smerovanie a nástroje, ktoré mu pomôžu adaptovať sa na nové podmienky a zároveň si zachovať svoju konkurencieschopnosť,“ vysvetľuje Marek Harbuľák, prezident AHRS.

- Inzercia-
Ad image

Udržateľný turizmus

Jedným z hlavných výstupov diskusie stakeholderov bola požiadavka na schválenie Stratégie na podporu udržateľného cestovného ruchu do roku 2035. Tá má stanoviť konkrétne ciele pre Slovensko v súlade s európskymi prioritami, ako aj nástroje podpory, ktoré pomôžu regiónom a poskytovateľom služieb nielen zvládnuť transformáciu, ale aj využiť príležitosti, ktoré so sebou prináša. „Cestovný ruch má dnes k dispozícii viacero nových nástrojov, od podpory prostredníctvom Slovakia Travel až po zvýšené financovanie destinačného manažmentu. Očakávame, že Fond na podporu cestovného ruchu stanoví svoje priority v súlade s pripravovanou stratégiou a potrebami regiónov,“ dopĺňa Harbuľák.

Účastníci HORECA Konferencie sa zhodli na potrebe zamerať sa aj na organizovaný príjazdový cestovný ruch z nových trhov s rastúcim potenciálom, kde kľúčovú rolu zohráva práve národná agentúra Slovakia Travel. „Na propagácii Slovenska na zahraničných trhoch pracujeme aktívne a systematicky. V najbližších mesiacoch sa s tímom zameriame na Nemecko, Veľkú Britániu, Írsko, severské krajiny, Izrael a Blízky východ. Teší nás aj rastúci záujem zo Severnej Ameriky. Slovensko propagujeme na veľtrhoch a výstavách – najbližšie vo Frankfurte. Významnou platformou je pre nás Discover Central Europe, zameraná na vzdialené trhy. Nedávno sme sa napríklad predstavili v saudskoarabskom Rijáde, kde o Slovensko prejavila záujem stovka touroperátorov. Intenzívne pracujeme aj na Svetovej výstave v japonskej Osake. Napomáha propagovať Slovensko a rovnako otvára podnikateľské príležitosti,“ hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa SLOVAKIA TRAVEL.

Hotelstars Union

Jednou z kľúčových tém diskusie bolo aj zavedenie jednotnej európskej klasifikácie ubytovacích zariadení. Hotelstars Union už úspešne funguje v mnohých krajinách Európskej únie (EÚ). Zavedenie jednotného štandardu aj na Slovensku môže podľa zástupcov HoReCa sektora pomôcť lepšej orientácii spotrebiteľov a zvýšeniu dôvery zahraničných návštevníkov. „Aby bol slovenský cestovný ruch konkurencieschopný, musíme zjednotiť a profesionalizovať naše štandardy. Hotelstars Union predstavuje rámec, ktorý vychádza z potrieb spotrebiteľa. Požiadali sme ministerstvo o aktívnu a urýchlenú spoluprácu na legislatívnych krokoch potrebných pre jeho zavedenie,“ podotýka Marek Harbuľák, prezident AHRS. S tým súhlasí aj ministerstvo cestovného ruchu.

- Inzercia -
Ad image

„Sektor HoReCa je jedným z najdynamickejších odvetví, ktoré tvorí neoddeliteľnú súčasť nášho cestovného ruchu. Je vizitkou našej krajiny pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Ministerstvo cestovného ruchu a športu si plne uvedomuje túto dôležitosť. Vníma celý sektor ako strategického partnera pri budovaní atraktívnej a konkurencieschopnej destinácie. Je to živý organizmus, ktorý citlivo reaguje na zmeny. Zároveň však v sebe nesie veľký potenciál – v raste, zamestnanosti aj v propagácii Slovenska doma i vo svete,“ konštatuje minister cestovného ruchu a športu SR, Rudolf Huliak.

Zelená a digitálna transformácia

AHRS sa zároveň hlási k vedúcej úlohe pri navrhovaní a implementácii opatrení na zelenú a digitálnu transformáciu cestovného ruchu. Je pripravená byť odborným partnerom pre štátne inštitúcie, ako aj garantom kvality a udržateľnosti. A to tak vo vzťahu k spotrebiteľom, ako aj podnikateľom v sektore HoReCa.

Zástupcovia štátu, zamestnávatelia združení v AHRS, ako aj ďalší zúčastnení odborníci sa zhodli, že ďalší rozvoj odvetvia si vyžaduje posilňovanie sociálneho dialógu, systematickú spoluprácu a otvorenú komunikáciu. Zdôraznili potrebu spoločného hľadania riešení, ktoré budú reflektovať na reálne potreby sektora a zároveň prispievať k jeho udržateľnému rastu. Všetky zúčastnené strany potvrdili vôľu pokračovať v pozitívne nastavenej spolupráci ako základe úspešnej transformácie slovenského cestovného ruchu. „Sme presvedčení, že len pravidelným dialógom a spoluprácou medzi štátom, odbornými inštitúciami a podnikateľmi dokážeme vytvárať stabilné a predvídateľné prostredie pre rozvoj cestovného ruchu. Potrebujeme spoločnú konzistentnú víziu a konkrétne kroky, ktoré zabezpečia, že Slovensko bude modernou, udržateľnou a konkurencieschopnou destináciou,“ uzatvára prezident AHRS, Marek Harbuľák.

Mohlo by sa vám páčiť

Osobnosťou cestovného ruchu sa stal Norbert Frank
Novinky o DPH na gastro služby: Čo pre sektor znamenajú tri rôzne sadzby od 1. januára 2025?
SLOVAKIA TRAVEL: Slovensko vstupuje na severské trhy
Zvedavé svište učili ako zachraňovať životy
Branža požaduje systémové zmeny
OZNAČENÉ:Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok HORECA HVIEZDY Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
Nasledujúci článok Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Gault Millau Slovensko
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
4. júna 2025
Dizajnové trendy: 10 dôvodov pre zelenú stenu v hoteli
Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality
TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta