Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Trendom je outdoor
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > Trendom je outdoor
Cestovný ruchTéma

Trendom je outdoor

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 23. augusta 2022
5 min. čítania
Zdieľať

Jedným z aktuálnych trendov v cestovaní je outdoor vo všetkých svojich podobách. Okrem jednotlivých subjektov na tento trend reagujú aj národné agentúry pre cestovný ruch.

Obsah
„Jedlá krajina“Jedlo vždy lepšie chutí vonkuAj hotelový stôl môže byť pod stromomA čo Slovensko?

Zaujímavým spôsobom ho poňala národná destinačná kampaň jedného zo severských štátov, ktorý sa propaguje ako „Jedlá krajina“. Cieľom stolov umiestnených na viacerých miestach v najkrajších zákutiach krajiny je vzbudiť záujem a zvedavosť o zážitky z prírody a pravé švédske chute.

- Inzercia-
Ad image

„Jedlá krajina“

Kampaň je iniciatívou národnej agentúry pre cestovný ruch Švédska Visit Sweden. Jeho základom je gastronomický zážitok založený na ingredienciách nájdených voľne v prírode pripravených spôsobom DIY (do it yourself – urob si sám). Návrhy jedálneho lístka vytvoreného z prírodnej špajzy sú vytvorené v spolupráci so štyrmi najlepšími švédskymi šéfkuchármi a inšpirované rozmanitou švédskou krajinou a striedaním ročných období. Projekt má nielen prilákať novú klientelu, ale aj motivovať ľudí, aby jedli zdravšie a lokálne potraviny.

Projekt s prírodnou kuchyňou je organizačne zastrešený a návštevníci nie sú ponechaní celkom na vlastné sily a schopnosti. Keďže voľná príroda dokonale simuluje prírodnú reštauráciu, stoly v celom Švédsku si môžete rezervovať.

Foto: © August Dellert

Jedlo vždy lepšie chutí vonku

Hostia, ktorí nie sú naklonení vlastnému vareniu, majú možnosť participovať na príprave jedla inak – nazbierať so sprievodcom huby, chytiť rybu, alebo si len rezervovať špeciálne menu a stať sa pasívnym pozorovateľom v prírodnej kuchyni. Stolovať môžete v hlbokom lese, v hotelovom parku pod majestátnym dubom, na lúke, pri farme.

- Inzercia -
Ad image
Foto: © August Dellert

Objednať si môžete aj ďalšie služby, ako sú miestni sprievodcovia a kuchári, vybrať si druh miestnych produktov a dekoráciu stola, ktorá navodí špeciálnu atmosféru. Niekde ponúkajú aj dopravu, napríklad jazdu na psom záprahu alebo na kanoe.

Súčasťou rezervácie je kuchárska súprava obsahujúca všetky potrebné nástroje na prípravu jedla. K dispozícii sú aj ďalšie doplnky, ako napríklad váš osobný miestny sprievodca alebo kuchár, ako aj košík so surovinami na prípravu receptov pod holým nebom. Tak ako pri všetkom v prírode, ani tu nemôžu zaručiť, že konkrétne ingrediencie budú k dispozícii v deň vašej návštevy.

Foto: © Anna Hållams

Aj hotelový stôl môže byť pod stromom

Na vlnu outdoorového trendu naskočili aj hotely, hoci sa môže zdať, že nič nemá k nemu ďalej ako hotel – indoor. Stufvenäs Country Hotel je dôkazom, že aj toto spojenie funguje. Pozýva hostí k výnimočnému stolu pod dubmi priamo pri trblietajúcom sa Kalmarskom prielive. Stôl nájdete kúsok od vidieckeho hotela Stufvenäs na malebnom a romantickom pozemku. Medzi vetrom ošľahanými borievkami a kvitnúcimi trnkovými kríkmi a len s oblohou nad hlavou sa hoteloví hostia usadia a vychutnajú si celkom iný zážitok. Taký, ktorý ponúka len exteriér – v sprievode morského vánku, spevu morských vtákov a šepotu trstiny.

Foto: Lennart Pittja

A čo Slovensko?

Regióny Slovenska so svojou krásnou prírodou a širokospektrálnym kultúrnym dedičstvom má v trende outdooru obrovský potenciál. Trend často nevyžaduje veľké investície, iba skvelé nápady a vôľu ich realizovať, či už je to jedlo v prírode, alebo aj moderný glamping (glamour camping) a romantická noc v luxusnom stane, originálnom zrube, chalete či dokonca v štýlovom karavane mimo hotelového rezortu.

Okom skúseného hoteliera a marketéra Jara Rataja:

„Slovensko svojím potenciálom má čo ponúknuť, no veľmi dôležitá je v cestovnom ruchu spolupráca. Sám hotel neprežije, hosť potrebuje využívať produkty destinácie. Nájde ich vďaka spolupráci jednotlivých podnikateľov v regióne, ktorí sa budú prezentovať spolu, mať spoločný produkt, ktorý bude unikátny a jedinečný. Ním sa môže región prezentovať v rámci Slovenska, aj v rámci Európy. Jedným z trendov, ktorý nastal po covide, je koniec dumpingových cien leteckých spoločností, čiže našimi hosťami budú pre ľahšiu dostupnosť zväčša Európania, naši susedia. Trendom je ponúkať takéto služby aj ako individuálny hotel, v Rakúsku sa hotelier sám ponúka ako sprievodca, napríklad do Álp, kde má s hosťami zážitky z prírody, pripravujú spolu so šéfkuchárom jedlo z regionálnych ingrediencií, robia rôzne workshopy… To je tá emócia, ktorá prináša zážitok pre hosťa a rozhoduje.“

Text: Lea Lisá

Foto: Visitsweden.com a autorka

Mohlo by sa vám páčiť

Senior – zákazník budúcnosti
Michaela z klipu Happy späť na Lomničáku!
Eko(no)logicky aj v MICE sezóne
Poznaj svojho hosťa: Pozor na rozdiely kultúr
Liptov čakajú Majstrovstvá Slovenska v saunových rituáloch 2024
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Gurmánsky butik
Nasledujúci článok Cestovný ruch má byť udržateľný, inkluzívny a najmä odolný
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

OsobnostiRozhovory

Matej Matejka, APLEND: Hotelov na predaj/prenájom je veľa

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
22. júna 2025
EXPO 2025 OSAKA: Slovenská expozícia prilákala už milión návštevníkov
Elegancia v pohári – to sú TOP koktaily roku 2025
Mário Bajs: Som VYJEDNÁVAČ
Leto s deťmi aj bez. Ponuka nielen pre rodiny
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta