Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Vyhnite sa chybám pri poradách
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Vyhnite sa chybám pri poradách
Manažment

Vyhnite sa chybám pri poradách

Peter Seemann
Peter Seemann
Uverejnené: 20. augusta 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Inšpiratívna a konštruktívna porada

Inšpiratívna porada predstavuje techniku koučovacieho prístupu k vedeniu porád, keď kolektív pomáha riešiť problém jednotlivcovi.

  • Moja téma je XX (riešiteľ).
  • Otázky na zdroje (moderátor) – Kedy ti XX funguje?
  • Tvoja najlepšia skúsenosť s XX?
  • Otázky na objasnenie (členovia tímu)
  • Inšpirácie (členovia hovoria najlepšie osvedčené postupy (best practices), riešiteľ len počúva)
  • Sumár (riešiteľ povie, čo si berie).
  • Čo teda urobíš? (moderátor).
  • A čo si berú ostatní.

Konštruktívny prvok porady je napríklad odovzdanie programu včas pred poradou, aby sme sa na ňu mohli pripraviť. Buďte smelí, navrhnite zrušenie alebo zvolanie porady, ak bude existovať dôvod.

- Inzercia-
Ad image

Otvorte poradu jasným vymedzením problému, definujte jej ciele. Vymenujte časomerača, ktorý upozorní, že sa blíži koniec alebo že sa porada už oficiálne skončila. Určte priority. Pred záverom schôdze požiadajte o pomoc: „Čo musím splniť do budúcej porady ja a čo splnia ostatní?“

Pri každom stretnutí musí byť jasné, kto poradu vedie. Je praktické, ak moderátorom porady nie je sám šéf, lebo sa môže sústrediť na obsah, a účastníci ho nevnímajú ako jediného nositeľa správnych riešení. Mnohí manažéri nedokážu riadiť poradu, nemajú stanovený cieľ, ani štýl rozhodovania. Pripúšťajú odbočovanie od témy, nechávajú sa vyviesť z konceptu, spôsobujú zmätok, menia body programu, často nedodržia časový harmonogram.

Oddeľte fakty od emocionálnych vplyvov. Taktne ich formulujte tak, aby skupina mohla dospieť ku konsenzu ohľadne ďalšieho postupu.

- Inzercia -
Ad image

Tipy a návody, ako viesť poradu

Steven Rogelberger nedávno vydal knihu Prekvapivá veda o mítingoch (angl. originál: The Surprising Science of Meetings). Nájdete v nej veľa skvelých návodov a tipov, ako viesť poradu. Tu sú tipy, ktoré sme vybrali pre vás:

Nepodceňujte privítanie ľudí na poradu, výber priestoru porady, malé občerstvenie, prípadne hudbu. Ľudia majú pocit, že ich porady ťahajú od „skutočnej práce“. Preto ak chcete, aby na vašej porade boli naplno prítomní a zapojení, musia pocítiť, že sú mimo svojho pracovného stola.

Skracujte dĺžku porady. Väčšina z nás je nastavená organizovať hodinové porady. Ak ste organizátorom porady, zamyslite sa, koľko času skutočne na vyriešenie témy potrebujete. Namiesto 30 minút pozvite ľudí na 20. Namiesto 60 minút vyskúšajte 40-minútovú poradu. Diktujte tempo porady a nebojte sa vytvárať na pozvaných jemný tlak. Stres v malých množstvách neškodí a zvyšuje výkon.

Premyslite si štruktúru porady a poradie bodov. Výskum ukazuje, že bodom, ktoré sú na porade skôr, sa dostáva neproporcionálne veľa času aj pozornosti od účastníkov porady. Prioritné body porady diskutujte v jej prvej polovici.

Ak do porady navrhujú témy aj vaši zamestnanci, nedávajte ich na záver. Ak s niečím za vami prišli a vy si to necháte na záver, vysielate signál, že ich témy sú najmenej podstatným bodom porady.

Autor je profesionálny certifikovaný kouč, ICF mentor kouč a terapeut www.scan.sk

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Láskavý feedback prináša zmenu, tvrdá kritika protiútok
Už nikdy viac „v našom hotely…“
Nájde si LEAN – štíhle riadenie, cestu do hotelovej sféry?
Ak vás uchádzač na pohovore zaujme, vezmite ho hneď. Zajtra už nemusí byť voľný
33 inšpirácií pre moderný EKO hotel
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Peter Seemann
Peter Seemann je profesionálny kouč, mentor kouč a tréner koučov.
Predchádzajúci článok Trnavská brána sa otvára
Nasledujúci článok Tanec na vaječných škrupinách
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta