Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
GastroKonceptyTrendy

Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 30. novembra 2023
8 min. čítania
Zdieľať

Zima bola vždy obdobím pokoja, oddychu, ľudia prirodzene utlmovali svoje činnosti a s pribúdajúcimi dlhými večermi sa čoraz viac tešili zo spoločných stretnutí pri dobrom jedle.

Hoci je obdobie zimných mesiacov pokojným a oddychovým, je bohaté na gastronomické tradície. Zima sa vždy v histórii nášho národa delila na dve obdobia – čas pred sviatkami a po nich. Tomu zodpovedala aj kuchyňa a stravovacie zvyklosti Slovákov. Nik sa v minulosti do Kračúna – a po príchode kresťanstva do Božieho narodenia – neprejedal. Jedlo a žilo sa skromne a s pokorou, aby ostalo na druhú fázu zimy. Tam bolo treba aj osláviť v pohanskom období návrat slnka Slnovrat a v kresťanstve príchod Spasiteľa. Potom si už ľudia viac dopriali „silnejších“ fašiangových jedál. Aká je dnes zimná slovenská kuchyňa?

Späť ku tradíciám – aj v kuchyni

Posledné roky badáme návrat k tradíciám v každom ohľade. Ako módou folklórnych motívov, návratom ku kultúrnym tradíciám regiónov, tak aj v gastronómii. Možno práve dnes je vhodný čas vrátiť sa aj k zvyklostiam, ktoré stáročia fungovali. Samozrejme si myslím, že raz za čas nie je zlé dopriať si chuť sveta, ale podľa hesla – „cudzie objavuj a nehaň, domáce si váž, zveľaďuj a zachovávaj“.

Čo by teda malo u nás v zime na tanieri dominovať?

Foto: Unsplash

Určite zelenina čerstvá aj sterilizovaná. Zimná slovenská kuchyňa, to je predovšetkým kyslá kapusta a zimné druhy kapusty. Ďalej kel, ľadový šalát, cvikla a čierna reďkovka, čerstvý zázvor a cesnak, čerstvá koreňová zelenina každého druhu pretrvá z jesene. Na rad prichádzajú zimné odrody zemiakov a všetky druhy sterilizovaného ovocia a zeleniny. Uhorky, hrášok, mrkva, kukurica, fazuľa, cvikla, chren, cibuľka, špargľa, kapia, paradajky v rôznych formách atď.

Zo syrov sú to tvrdšie druhy, ako ementál, eidam a čedar plus tofu syry s rôznymi príchuťami.

Obilniny a strukoviny v zime zastupujú krúpy, ovos, cícer, fazuľa, hrach, šošovica – robia sa z nich kaše a prívarky. Hojne sa využívajú všetky semienka – tekvicové, ľanové, slnečnicové, sezamové a podobne.

Foto: (c) Dušan Křístek

Všeobecne zimná slovenská kuchyňa častejšie využíva do jedálnych lístkov lokálne suroviny a jedlá z nich.

S lahodnou chuťou prichádzajú rôzne druhy medov a orechov, vynikajúce sú vo vzájomnej kombinácii. K lieskovcom ide lesný med, vlašské orechy si sadnú s lúčnym medom. Ďalšie kombinácie sú borovicový med a pekanové orechy aj agátový med a para orechy.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Gurmáni tešte sa, Zimný festival jedla štartuje
Máte svoje obľúbené víno? Dajte mu hlas v súťaži a vyhrajte ho!
Ako chutí leto II.
Podnik, o ktorom sa hovorí
Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Peter Mudrý Peter Mudrý: Čo ma posúva ako hoteliera
Nasledujúci článok Lyžovačka začína rekordnou porciou zjazdoviek
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

OsobnostiRozhovory

Hotelierka roka 2024 Michaela Pospiš Grančičová: „Hotelierstvo musí mať človek v srdci.“

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
17. novembra 2025
Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024
Norbert Frank a jeho gastronomická fabrika

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta