Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
Gastro

Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 24. mája 2024
11 min. čítania
Zdieľať

Baklažán obsahuje málo kalórií a prináša veľký úžitok. Pred varením a dusením odporúčam skôr pečenie a grilovanie. Viac sa rozvinie jeho oriešková aróma. U nás prevažuje ten s tmavou šupkou, kým vo svete, najviac v Ázii, existuje množstvo rozmanitých druhov a tvarov. Ak je baklažán prezretý, objavujú sa na ňom hnedé fľaky, a naopak, ak je nedozretý, obsahuje jedovatý alkaloid solanín. Aj z tohto dôvodu by sa surový nemal konzumovať.

Patizón, cuketa, letné druhy tekvice. V letných mesiacoch sa nebojte kvetov týchto plodov, dajú sa restovať, dusiť a vyprážať. Výborne chutia tiež miniplody, v ktorých je skoncentrovaná chuť. Tekvica je dobre stráviteľná a nevyvoláva alergie, posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať alergiám akéhokoľvek druhu.

- Inzercia-
Ad image

Skoré odrody zemiakov majú vysoký sýtiaci účinok, pretože majú veľa škrobu, nechýbajú ani minerálne látky a vitamíny C a B. Varné skupiny A, B, C sú už asi známe každému kuchárovi. Prišli k nám z Južnej Ameriky z pohoria Ánd. Asi 5 500 odrôd je nám stále málo, a preto každý rok pribúdajú ďalšie. Krásny výraz na zemiaky majú Francúzi – „pomme de terre“ – jablko zeme. Vo Francúzsku za najchutnejšiu odrodu považujú zemiaky „violette“. Majú krásnu fialovú farbu aj po uvarení a majú chuť lieskových orieškov. Najlepšie chutia uvarené v šupke, čo s nimi ďalej, to je už na fantázii každého kuchára.

Tyčinkový zeler sedano je priateľ mužov. Obsahuje vysoký podiel vlákniny a vitamínov. Pozor, je to aj silný alergén, preto ho treba používať s rozumom. Fantasticky chutí s jogurtom, orechmi či semienkami a sušenými paradajkami.

Fazuľové struky majú veľký obsah bielkovín, vlákniny a sacharidov. Odporúčam blanšírovať asi 10 minút a prudko schladiť. Surová zelená fazuľka obsahuje totiž jedovatú látku zvanú fazín.

- Inzercia -
Ad image

Listový špenát a mangold obsahujú nielen železo, ale aj vysoký podiel vitamínu C a minerálnych látok. Pochádzajú z Arábie, s obdivom sledujem široký záber v jedlách pripravovaných na wok panvici. Ázijskí kuchári na trhoviskách to skrátka vedia. Kvôli dusitanom odporúčam bio formu špenátu a mangoldu.

Využite bylinky v ich plnej kráse

Čerstvé letné bylinky odporúčam používať v celom rozsahu. Jedlá ochucujú, pomáhajú tráviť, parfumujú, často aj dezinfikujú a konzervujú, pôsobia v organizme protizápalovo a chránia nás – viažu na seba jedy, ktoré potom náš organizmus dokáže lepšie z tela dostať von.

Bazalka je kráľovskou bylinkou leta, meno dostala od gréckeho slova basileus = kráľ. Je veľa druhov bazalky a každý z nich má identickú nezameniteľnú chuť.

Tymian sa delí na dva hlavné druhy – dúška tymianová, teda tymian, ktorý má ostrejšiu chuť s nádychom klinčekov, a dúška materina, nazývaná aj pieskový tymian.

Rozmarín, alebo „Ros Maris“, čiže rosa mora. Tak ho volajú ľudia, ktorí bývajú v okolí Stredozemného mora. Rozmarín živým dodáva šťastie a mŕtvym pokoj. Iba čerstvý rozmarín je dobrý rozmarín.

Oreganom u nás volajú aj pamajorán obyčajný. Dodáva chuť pizze. Oreganový olej obsahuje silnú antimikrobiálnu zložku nazývanú karvakrol. Tá je prirodzeným prostriedkom ničiacim kvasinky, vírusy, infekcie, mikróby, parazity a baktérie. Práve vďaka tejto látke pôsobí oreganový olej tiež dezinfekčne a protizápalovo.

Šalvia pochádza z latinského slova salvare, čo znamená liečiť alebo zachrániť. V staroveku bola symbolom večného života. Čo sa chuti týka, každý si musí nájsť ten svoj druh. Dokáže na seba naviazať chute ananásu, pomaranča či citróna.

Predchádzajúca stránka123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Jesenné gastrofestivaly: fine dining aj „najfajnejšia kuchňa“
Predaj noviniek ako zábavný tímový projekt, aktívnych nápadito odmeňte
Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
Otváracia večera ZFJ bola v reštaurácii MenJu
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
OZNAČENÉ:bylinkyleto na tanieriovociezelenina
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Marek Daňo: Čo ma posúva ako hoteliera
Nasledujúci článok Gastronomické tržnice – sviatok chutí a zážitkov
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Cestovný ruch

Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv

TS
TS
31. mája 2025
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
Vybavenie hotela s príbehom. Bohéme Collection vstupuje na Slovensko
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta