Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách
    24. decembra 2025
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Hotelieri žiadajú kompenzáciu cien energií za celú vykurovaciu sezónu
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Ekonomika > Hotelieri žiadajú kompenzáciu cien energií za celú vykurovaciu sezónu
EkonomikaTéma

Hotelieri žiadajú kompenzáciu cien energií za celú vykurovaciu sezónu

red.
red.
Uverejnené: 13. decembra 2022
3 min. čítania
Zdieľať

Štátnu schému pomoci v podobe cenových stropov energií a kompenzácií neúmerného rastu nákladov v súvislosti s energetickou krízou predstavila vláda pred vyše mesiacom. Podniky z nej môžu finančné prostriedky čerpať už niekoľko dní. Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) spustenie kompenzačnej schémy za mesiace august a september vítajú, avšak upozorňujú, že štátna pomoc musí pokryť celé obdobie vykurovacej sezóny, a požadujú, aby vláda urýchlene spustila možnosť čerpania aj za mesiace september – december.

Po novom roku čaká hotely skokový nárast nákladov

- Inzercia -
Ad image

Viac ako polovici slovenských hotelov a reštaurácií už o niekoľko dní skončia garantované zmluvy s dodávateľmi energií, ktoré im zaručovali „pôvodné“ prijateľnejšie ceny elektrickej energie a plynu. V praxi tak bude väčšina ubytovacích zariadení a gastro prevádzok od januára nútená energie nakupovať za šesť až osemnásobné vyššie ceny ako v tomto roku alebo spotovo, čo bude pre podniky v oboch prípadoch znamenať extrémny a skokový nárast nákladov. Nové návrhy od dodávateľov sú pre mnoho podnikov skrátka nerealizovateľné. „Stretávame sa dokonca s požiadavkou na bankové záruky vo výške šesťdesiat osem percent ročného odberu a nákladov na energie. Takéto podmienky by položili na kolená aj podniky vo finančne lepšej kondícii v iných odvetviach, ktoré neboli pandémiou zasiahnuté do takej miery ako HoReCa,“ upozorňuje prezident AHRS, Marek Harbuľák. Asociácia zdôrazňuje, že pokiaľ štát bezodkladne nezasiahne, situácia môže byť pre domáci sektor hotelierstva a gastronómie likvidačná. Začiatok roka je totiž v sektore HoReCa typický nižším počtom návštevníkov a poklesom tržieb. „S výnimkou zimných stredísk čaká väčšinu ubytovacích zariadení a reštaurácií obdobie s najnižšími tržbami. Tie v porovnaní s predkrízovým obdobím budú klesať ešte výraznejšie, a to vzhľadom na šetrenie spotrebiteľov z dôvodu extrémnej inflácie a rastúcich cien,“ pokračuje Harbuľák.

Na závažnosť situácie upozorňujú aj údaje FinStatu, ktorý hodnotil finančnú kondíciu slovenských podnikov v tomto roku. Podľa nich je spomedzi všetkých odvetví najviac ohrozený práve sektor gastra a cestovného ruchu – úpadok tu hrozí až dvadsiatim percentám podnikov.

Štát verejne predstavil prvú schému pomoci pre podniky v podobe cenových stropov na energie a kompenzácií časti nákladov ešte koncom októbra, výzvu spustil až začiatkom decembra. Napriek tomu, že vláda avizovala že podnikom bude urýchlene kompenzovať zvýšené náklady za energie od augusta až do konca roka, doposiaľ bola spustená len výzva za mesiace august a september. Asociácia preto apeluje na vládu, aby čo najskôr vydala nadväzujúce výzvy a zabezpečila tak plynulé vyplácanie pomoci aj za nasledujúce obdobie.

Situácia bude pre menšie podniky likvidačná

Súčasná situácia a podmienky na trhu priamo ohrozujú chod podnikov a zamestnanosť. Schopnosť prevádzok splácať vysoké faktúry za energie je dnes na hrane. „Viac ako 90 % gastroprevádzok a ubytovacích zariadení patrí medzi malé a stredné podniky, ktorým  hrozí, že nebudú ďalej schopné korektne splácať svoje účty. Je preto nevyhnutné, aby boli najneskôr v januári zverejnené výzvy za mesiace september až december tohto roka,“ konštatuje prezident AHRS.

Aktuálne schémy pomoci: https://www.mindop.sk/schema-pomoci

Zdroj: AHRS
Foto: Unsplash

Senior – zákazník budúcnosti
Od podlahy
Čo SKUTOČNE funguje pri motivácii zamestnancov
Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa
Leto s deťmi aj bez. Ponuka nielen pre rodiny
Zdieľajte tento článok
Facebook E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Mať stratégiu, znamená byť pripravený na každú situáciu
Nasledujúci článok Čo sa deje „za oponou“
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

HotelyRegióny

Perníkovú chalúpku s 3000 lentilkami uvidíte len vo Vysokých Tatrách

TS
TS
24. decembra 2025
Zákon o evidencii tržieb – nová povinnosť od roku 2026
Rodinný biznis v Dunajskej Strede, ktorý rástol po boku METRO. Spája ich spoľahlivosť, rýchlosť a osobný prístup
Vysoké Tatry a lyžiarska sezóna
Vianoce na tanieri – tradične aj netradične

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3KPáči sa mi to
2.1KPin
1.3KSledovať
454Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Username or Email Address
Password

Stratili ste heslo?