Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Bocuse d’Or otvára dvere do elitnej gastronómie
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Bocuse d’Or otvára dvere do elitnej gastronómie
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Bocuse d’Or otvára dvere do elitnej gastronómie

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 11. septembra 2025
6 min. čítania
Zdieľať

Dvaja z troch finalistov aktuálneho slovenského kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or pôsobia ako šéfkuchári v hoteloch. Práve hotelové reštaurácie sa čoraz častejšie stávajú zázemím pre talenty, ktoré majú ambíciu presadiť sa v medzinárodnej kulinárskej špičke.

„Áno, aj vlani boli medzi finalistami hoteloví šéfkuchári. Už vedia, čo môžu od súťaže čakať, náročnosť prípravy aj účasti nie je pre nich novinkou,” hovorí Vojto Artz, organizátor súťaže a prezident Zväzu kuchárov a cukrárov SR.

- Inzercia-
Ad image

Kto a ako sa môže prihlásiť?

Záujem o účasť v súťaži kuchári majú, no nie každý si môže účasť dovoliť. Či už kvôli odbornosti, stanovám a pravidlám súťaže, ale aj podpore zamestnávateľa: „Každoročne sa prihlási 6 až 8 záujemcov, no nie každý spĺňa podmienky. Tento rok ich splnili štyria a z nich renomovaná odborná komisia vybrala troch finalistov. Je výhodou, ak majú už aj skúsenosť ako pomocný tím – vedia tak, do čoho idú,” vysvetľuje Artz. Súťažiaci vo finále musia spĺňať aj vekový limit stanovený medzinárodným pravidlami, preto sa tieto pravidlá uplatňujú aj na národnej úrovni.

Podpora zo strany hotelov je kľúčová

Keďže ide o výkonných šéfkuchárov, účasť na súťaži si vyžaduje rozsiahlu prípravu, časovú flexibilitu a silnú podporu zo strany zamestnávateľa. „Kuchári si musia túto účasť odkomunikovať s hotelom, ktorý následne podpisuje zmluvu na dva roky. Hotel sa tak zaväzuje kuchára podporovať. Je to náročné obdobie, ktoré trvá od národného výberu až po prípadné finále,” vysvetľuje Artz. Príprava prebieha najprv v materských kuchyniach, neskôr sa presúva do tréningového zázemia partnerov v Bratislave a nakoniec na špeciálne sústredenia – kempy, kde už súťažiacich pripravujú medzinárodní kouči a samotný prezident Bocuse d’Or Slovakia, Peter Duranský.

Účasť v Bocuse d’Or nie je len prestížou pre samotného kuchára, ale aj výrazným benefitom pre hotel, ktorý ho podporuje. „Je to Oscar medzi kuchármi. Túto súťaž sleduje celý svet – vysielajú ju svetové televízie, zvyšuje sa prestíž reštaurácie. Kuchári, ktorí sa tam dostanú, často končia v michelinských podnikoch. Otvára sa im svet,“ hovorí Artz.

- Inzercia -
Ad image
Zľava Peter Duranský a Vojto Artz, organizátori

Náročná cesta k métam – tréning popri práci

Záujem o súťaž je podľa organizátorov veľký, no nie každý má podmienky, aby si mohol dovoliť náročnú prípravu popri plnom pracovnom nasadení. „Keď má kuchár neustále plnú reštauráciu a nemá zástup za seba, nedokáže to skĺbiť s prípravou. V krajinách ako Nórsko alebo Švédsko je to iné – tam je to pre kuchárov práca na plný úväzok, majú akadémie špeciálne zamerané na túto súťaž a platený tím.“ U nás je to zatiaľ o tom, ako si to vie kuchár zariadiť, o ochote hotela a vytrvalosti.

Podľa Artza však nie je vylúčené, že aj Slovensko bude raz mať takých partnerov, že si celoročný platený tréning budú môcť kuchári dovoliť. Príkladom je aj samotný Peter Duranský, ktorý počas minuloročnej prípravy trénoval ráno a popoludní odchádzal do práce do Viedne, kde varil do noci. „Zvládol to, ale bolo to extrémne náročné,“ dodáva Artz a dodáva, že vo väčšine štátov to funguje ako u nás. Tak, že kuchári chodia do práce a popri tom trénujú na súťaž. Iba štáty ako Švédsko, Nórsko, ktoré chodia na Bocus d’Or 30 rokov majú špeciálne štúdiá zamerané na trénovanie kuchárov na túto súťaž.  

Duranský: Bocuse d’Or je ako Formula 1 gastronómie

Pre Petra Duranského, ktorý reprezentoval Slovensko na medzinárodnej scéne a dnes vedie slovenský výber, je súťaž viac než len kuchárska disciplína.„Je to ako Formula 1. Ten komplex vecí, ktoré musí kuchár zvládnuť – od techniky cez tímovú prácu až po reprezentáciu – je extrémne náročný. Dostať sa do finále znamená zaradiť sa medzi najvyspelejšie krajiny sveta,” hovorí Peter Duranský.

 Zdôrazňuje že je úžasné, že náš malý štát, Slovákov, gastronomický svet začal registrovať vďaka skvelému umiestneniu vo svetovom finále v Lyone v januári 2025. Umiestnenie v silnej TOP 24 na 15 mieste bolo pre nás obrovským úspechom. „Je len málo krajín, ktoré na tretí pokus prídu na kontinentálne kolo a postúpia na svet. A tam dokonca skončia v prvej pätnástke. Z tohto uhla pohľadu je to veľký úspech, čo len znamená, že máme na čom stavať a naši kandidáti dokážu uspieť medzi svetovou špičkou.“

Foto: Bocus d’Or Slovakia

Trendy vo svetovej gastronómii: Návrat k prirodzenosti

Aj najvyššia úroveň gastronómie podlieha trendom – hoci základ zostáva rovnaký: výnimočná chuť. „Na tejto úrovni už vedia variť všetci. Rozhodujú detaily – prezentácia, precíznosť, rovnakosť porcií. Využívajú sa 3D tlačiarne na formy, nové technológie. Ale stále platí, že najdôležitejšia je chuť jedla,“ hovorí Vojto Artz.

Duranský vníma v trendoch návrat k prirodzenosti“ „Kým Škandinávci nedávno prišli s formami a symetriou, Francúzi štandard súťaže vracajú k tradičnému vareniu, bez foriem – uprednostňujú ručne robené detaily. Je to cesta späť k remeslu,“ hovorí Duranský. Trendy podľa neho prichádzajú a odchádzajú, ale základ zostáva: vedieť poriadne variť. Obaja odborníci sa zhodujú, že slovenská gastronómia prešla za posledné roky veľkým progresom. „Pomáha nám konfrontácia so zahraničím, prax, tréningy aj hostia zo zahraničia. Chceme organizovať aj otvorené školenia – kontakt so svetom je odborný rast kuchárov kľúčový,“ hovorí V. Artz.

Foto: Bocus d’Or

Mohlo by sa vám páčiť

Predaj noviniek ako zábavný tímový projekt, aktívnych nápadito odmeňte
Chcete sa odlíšiť? Ponúknite švajčiarske národné jedlo, zážitkové FONDUE!
Prestieranie a 5 štýlov, ktoré by ste mali ovládať
Gastro Vianoce 2024 v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch
V LadyChef v Poprade opäť zahviezdila svetová šéfkuchárska celebrita
OZNAČENÉ:Bocus d'Or 2025
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Nová výzva Fondu na podporu cestovného ruchu na 19 miliónov eur
Nasledujúci článok Štatistiky návštevnosti za júl: Vyrovnal sa vlaňajšiemu?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityCestovný ruchRegióny

Štatistiky návštevnosti za júl: Vyrovnal sa vlaňajšiemu?

red.
red.
13. septembra 2025
Bocuse d’Or otvára dvere do elitnej gastronómie
Nová výzva Fondu na podporu cestovného ruchu na 19 miliónov eur
Cestovný ruch 2.0: Konferencia o budúcnosti cestovného ruchu v transformujúcich sa regiónoch
Príprava na národné kolo svetovej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or 2025
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta