Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Čo bude na raňajky?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Čo bude na raňajky?
GastroKonceptyProdukty

Čo bude na raňajky?

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 8. júna 2023
11 min. čítania
Zdieľať

Spolu s posteľou sú raňajky pre hosťa najzaujímavejšou časťou hotelového pobytu. Či ide o biznis hotel alebo dovolenkový penzión, na raňajky vždy kráča s očakávaním, čo dobré ste mu nachystali.

Raňajkový špeciál II.

- Inzercia-
Ad image

Studený bufet

Zážitkové raňajky sa od tých povinných líšia vždy nejakou drobnosťou. Okrem rôznych druhov salám, šunky a tvrdých syrov sa pozornosti hostí tešia naše tradičné chute ako syrové nite, parenice, treska, vlašský šalát, či zavináče.

Je fajn, keď hosť dostane niečo, čo tak úplne nečaká. Ponuku môžete striedať – dnes tresku, zajtra vlašský šalát, pozajtra domácu paštétu. Práve studená kuchyňa ponúka širokú škálu vlastných výrobkov – nátierok, šalátov, šunkovej peny. Často ich v hoteloch vyrábajú ekologicky aj ekonomicky výhodne, z nevyužitých zvyškov z kuchyne. Napríklad z rozmixovanej zeleniny z vývaru, z lososa z večerného menu…

Teplé raňajky

Obľúbenou súčasťou raňajok sú na Slovensku párky. Medzi ich chuťou (a snáď aj kvalitou) je priepastný rozdiel. Čo tak urobiť s personálom „párkovú ochutnávku“ a vybrať tie najlepšie pre vašich hostí? Pobytový hotel s rodinnou klientelou môže zvážiť nákup detských párok (aj detskej šunky), rodičia starosť o zdravie detí ocenia. Skúsenosti rodičov z nášho okolia však hovoria, že oveľa kvalitnejšie údeniny ako detské, sú výrobky rady údenín bez konzervantov a dusitanov, ako tie s označením „detské“.

- Inzercia -
Ad image

Raňajková klasika sú vajíčka na všetky možné spôsoby. Na tvrdo, na hniličko, omeleta, benediktínske, miešane… Tie posledné až príliš často zažívame ako čudnú tuhú žltú zmes obkolesenú tekutinou… a tak možno nezaškodí vrátiť sa späť ku základom.

Ako má vyzerať dobrá praženica?

Prečo často vyzerá tak nevábne? Spýtali sme sa priamo „šéfa“ slovenských kuchárov, prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov SR Vojta Artza:

„Hlavný problém je v tom, že veľké prevádzky siahajú po veľkých baleniach z pasterizovaných vajec a vaječných melanži. Sú možno síce o trošku drahšie, ale nemusia riešiť hygienu okolo čerstvých  vajec (samostatnú chladničku na vajcia, miesto na rozklepávanie vajec, samostatnú miestnosť – separovanie krabíc a odpad z vajec, dobu spotreby). Melanž im vyhovuje pre  veľké balenia, jednoduché uskladnenie a kontrolu spotreby, manipuláciu… To ,že čerstvé vajcia sú hustejšie, majú krajšiu farbu a výraznejšiu vôňu po vajciach už, žiaľ, neriešia. Robia to len kvôli bezpečnosti a hygiene. Druhý dôležitý faktor pri praženici je, ako chutne a v akom množstve ju pripravia na prevádzke… väčšinou ju robia vo veľkom a šup-šup do ohrevu (šafingu), kde trpí dlhým pobytom,“ analyzuje dôvody nevalnej kvality miešaných vajec.

A ako sa teda robí obyčajná dobrá praženica? „Veľmi jednoducho –  chutné a čerstvé vajcia, kvalitné maslo, najemno nakrájaná cibuľka a štipka soli, to je všetko,“ dodáva V. Artz.

1234Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

BACCHUS 2025. Zrodili sa u nás, zažiarili v Španielsku
Gastro dobieha zmena zvyklostí a personálna podvýživa
Hľuzovka, rak, aj kelový prívarok. Festival fine dining-u je za nami
Ako si vybrať dobrú raňajkovú kávu?
V LadyChef v Poprade opäť zahviezdila svetová šéfkuchárska celebrita
OZNAČENÉ:hotelové raňajky
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Nasledujúci článok Hotelová akadémia Prešov Erasmus+ a získavanie odborných zručností
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta