Na ktoré jedlá nedajú dopustiť slovenskí TOP šéfkuchári? Je to fine dining alebo segedín?
Bratislava nedávno hostila prvý ročník Mirror Hospitality Expo. Na zaujímavej akcii sa na jednom mieste stretli najlepší slovenskí barmani, ale aj somelieri a šéfkuchári. Počas live cooking show predviedli kúsok zo svojho umenia a popri tom odpovedali na zvedavé otázky Martina Záhumenského. Ten je známy zo svojho pôsobenia vo Veľkej Británii a v Toskánsku, ale aj z viacerých slovenských projektov. Už niekoľko rokov totiž pôsobí tu. Bol tiež súčasťou slovenského kuchárskeho tímu na EXPO2020 Dubaj.
Michelin a klasika
Počas varenia odpovedala slovenská kuchárska špička aj na otázky, ktoré jedlo, či reštaurácia na nich doteraz najviac zapôsobila a na ktoré jedlo nedajú dopustiť. Medzi reštauráciami, ktoré na nich urobili najväčší dojem sa podľa očakávania ocitli podniky ovenčené hviezdami od Michelina a poprednými umiestneniami v rôznych rebríčkoch – od Steierecku v neďalekej Viedni až po dnes už neexistujúcu dánsku Nomu.
Kým odpovede na pôsobivé gastrozážitky by ste viac-menej očakávali, odpovede na otázku, na ktoré jedlo nedáte dopustiť, možno niektorých prekvapili. Ak by niekto čakal, že vymenujú jedlá napríklad z „nóbl“ surovín, mýlil by sa. Takmer všetci elitní šéfkuchári totiž nedajú dopustiť na úplne „obyčajné“ ale s láskou urobené domácke jedlá.
Od zemiakového prívarku po domáci chlieb
Napríklad Martin Novák, šéfkuchár Pálffy Restaurant v Pezinku, známy zo show Na nože sa vyjadril, že má veľmi rád zemiakový prívarok a k nemu fašírku.
Daniel Tillinger, šéfkuchár novej reštaurácie ECK v Devíne, ovenčenej Gurmán Award za najlepšiu reštauráciu roka 2023, zase obľubuje segedínsky guláš.
Ján Breza, šéfkuchár mnohými oceneniami ovenčeného Gašperovho Mlyna má rád východoslovenské holubky a pirohy.
Gabo Kocák, šéfkuchár popradskej reštaurácie Doma u nás, známy aj z televízie hovorí, že preňho je „trojmichelinové“ jedlo čerstvý domáci chlieb s domácim maslom. Najlepšie sú podľa neho jedlá, ktoré v človeku vzbudzujú spomienky, napríklad na detstvo a k tým radí napríklad aj krupicovú penu.
Najlepší slovenský šéfkuchár 2023 podľa Gurmána na Slovensku, Lukáš Hesko, majiteľ a šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Irin. je známy svojimi kreáciami na tanieri, ani on však nedá dopusti na „bežné“ jedlá ako je pečené kurča či ryba.
Najlepšia slovenská šéfkuchárka, Zuzana Sisáková z popradského Víno a Tapas, nebola na pódiu, ale prišla sa pozrieť na svojich kolegov a hviezdu festivalu Marco-Pierre Whita do hľadiska. Čo sa týka najobľúbenejších jedál, je zajedno so svojimi kolegami. Zbožňuje klasiku – sviečkovú na smotane a bryndzové pirohy.
Ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí, v otázke tej najobľúbenejších, je však slovenská špička jednotná – majú byť domácke.