Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
OsobnostiRozhovoryZo sveta

Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 11. augusta 2025
22 min. čítania
Zdieľať

Presťahovali ste sa tam aj s rodinou?

Áno, celé leto sú tam pri mne. V zime sú na Slovensku, lebo tu deti chodia do školy, tým, že nevieme grécky. Keď vyrastú, viem si predstaviť, že tam budeme s manželkou celoročne. V lete sa budeme venovať hotelu a v zime olivovému oleju.

Napĺňa podnikanie v Grécku vaše očakávania a predstavy?

Určite áno. Vždy bolo mojim snom nájsť si prácu, ktorú milujem a potom nemám pocit, že pracujem. Preto som tam schopný pracovať nonstop. To je asi ten najdôležitejší odkaz pre všetkých, že treba si ísť za svojim snom a venovať sa tomu, čo viete robiť. Robiť to dobre a nemať z toho taký stres, ťažobu. Lebo keď vás niečo ťaží, neviete prácu robiť dobre, chodíte tam s odporom. Sú tam aj iné výhody. Na Slovensku bolo treba v zime v hoteloch kúriť, tu kúriť netreba. Slnko vám zohrieva vodu, bazén, čiže náklady na prevádzku v krajine, kde je celoročne teplo sú podstatne nižšie, ako na Slovensku.

Čo robíte v zime?

V zime sa venujem olivovému oleju a poľnohospodárstvu, mám tam kamarátov, ktorí vyrábajú med. Moja podmienka bola nájsť si destináciu, kde je veľa čerstvej zeleniny. Na Peloponéze sa kapusta sadí v novembri, je tam veľa citrusových plodov, na každom rohu rastú pomaranče, mandarínky. Je to najjužnejšia časť Grécka, rastú tam kaktusy, opuncie. V zime každý zo zamestnancov ide svojou cestou. Napríklad šéfkuchár učí v škole varenia, upratovačky zbierajú celú zimu olivy. To je pre nich ešte zaujímavejšia a vlastne hlavná práca, lebo je dobre platená. V lete upratujú len na vykrytie obdobia, keď nie sú olivy. Čašníci robia v baroch v Kalamate. V lete, keď idú robiť ku mne, ich nahradia študenti. Tých si my, v luxusných hoteloch, nemôžeme dovoliť, lebo potrebujeme zamestnancov na vysokej úrovni. Musíme tých zamestnancov preplatiť, aby sme ich dostali k nám, majú asi o 20 % vyššie platy ako celoročne v bare.

- Inzercia-
Ad image
Boris Gula

A na záver: Bolo, alebo je niečo, čo vás v Grécku ozaj prekvapilo?

Na čo som nebol zvyknutý je fakt, že všetko má svoj čas. Nemôžete tam prísť so slovenskou mentalitou. Keď sa dohodnem, že v stredu o 10. hodine začíname obkladať bazén, nemôžem čakať, že tam v stredu o desiatej budú. Môže sa vám stať, že buď má pršať, ale tak že dve kvapky – „budeme to robiť zajtra“. Vy vlastne čakáte, kedy príde ten čas. Takto je to úplne so všetkým – či chcete vybaviť nejaký papier na úrade, stavebné povolenie – vždy niečo je. Buď je niekto chorý, alebo je príliš teplo, príliš zima, príliš prší… Musíte si zvyknúť, že termíny neplatia tak, ako u nás. Je to iná mentalita. A to je na tom možno aj pekné, že nežijete v takom napätí a strese, ako žijeme my na Slovensku.

Dajú sa tie termíny nejako posunúť?

- Inzercia -
Ad image

Môžete vyvolávať koľko chcete, ale aj tak prídu vtedy, keď budú chcieť.

Alebo pomôže, keď si spolu večer posedíte?

To skôr. Dobré vzťahy sú kľúčové, najdôležitejšie. A ono sa to premieta do všetkého. Napríklad, keď si kúpite nejaký tovar a chcete ho reklamovať, tak to je veľmi ťažké. To vyplýva z ich mentality, že nikomu sa nechce riešiť taký nejaký post-service. Takže to bolo pre mňa asi najťažšie. Zvyknúť si na nedodržiavanie termínov, že sa to urobí vtedy, keď na to budú vhodné podmienky.

Takže aj táto vlastnosť vás osobnostne posúva – museli ste sa naučiť trpezlivosti.

Áno, a navyše mi to prospieva. Odkedy som v Grécku ma nebolí hlava, nemám žalúdočné problémy a povedal by som, že sa cítim fyzicky aj psychicky omnoho lepšie.

Foto: archív BG a White Donkey

Predchádzajúca stránka1234

Mohlo by sa vám páčiť

Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
Tomáš Podhor: Čo ma posúva ako hoteliera
SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
Veronika Šiklová: Čo ma posúva ako hotelierku
Peter Kulíšek, Koliba na Vršku: Správanie hostí sa mení k lepšiemu
OZNAČENÉ:dovolenka Gréckohotelier
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom
Nasledujúci článok Kempovanie zažíva na Slovensku boom
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Pozvánka

POZVÁNKA: Check-in by Akadémia hoteliera

AdvancedAds
AdvancedAds
8. októbra 2025
Vianočný darček pre hotelierov Liptova aj Tatier
Zimnú sezónu v Jasnej otvorí Dieter Bohlen z Modern Talking
(Ne)konferencia Gastrolove ukázala, čo bije v srdci slovenskej gastronómie
Jesenný kurz revenue manažmentu II. – základné pojmy

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta