Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
OsobnostiRozhovoryZo sveta

Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 9. januára 2024
22 min. čítania
Zdieľať

Presťahovali ste sa tam aj s rodinou?

Áno, celé leto sú tam pri mne. V zime sú na Slovensku, lebo tu deti chodia do školy, tým, že nevieme grécky. Keď vyrastú, viem si predstaviť, že tam budeme s manželkou celoročne. V lete sa budeme venovať hotelu a v zime olivovému oleju.

- Inzercia-
Ad image

Napĺňa podnikanie v Grécku vaše očakávania a predstavy?

Určite áno. Vždy bolo mojim snom nájsť si prácu, ktorú milujem a potom nemám pocit, že pracujem. Preto som tam schopný pracovať nonstop. To je asi ten najdôležitejší odkaz pre všetkých, že treba si ísť za svojim snom a venovať sa tomu, čo viete robiť. Robiť to dobre a nemať z toho taký stres, ťažobu. Lebo keď vás niečo ťaží, neviete prácu robiť dobre, chodíte tam s odporom. Sú tam aj iné výhody. Na Slovensku bolo treba v zime v hoteloch kúriť, tu kúriť netreba. Slnko vám zohrieva vodu, bazén, čiže náklady na prevádzku v krajine, kde je celoročne teplo sú podstatne nižšie, ako na Slovensku.

Čo robíte v zime?

- Inzercia -
Ad image

V zime sa venujem olivovému oleju a poľnohospodárstvu, mám tam kamarátov, ktorí vyrábajú med. Moja podmienka bola nájsť si destináciu, kde je veľa čerstvej zeleniny. Na Peloponéze sa kapusta sadí v novembri, je tam veľa citrusových plodov, na každom rohu rastú pomaranče, mandarínky. Je to najjužnejšia časť Grécka, rastú tam kaktusy, opuncie. V zime každý zo zamestnancov ide svojou cestou. Napríklad šéfkuchár učí v škole varenia, upratovačky zbierajú celú zimu olivy. To je pre nich ešte zaujímavejšia a vlastne hlavná práca, lebo je dobre platená. V lete upratujú len na vykrytie obdobia, keď nie sú olivy. Čašníci robia v baroch v Kalamate. V lete, keď idú robiť ku mne, ich nahradia študenti. Tých si my, v luxusných hoteloch, nemôžeme dovoliť, lebo potrebujeme zamestnancov na vysokej úrovni. Musíme tých zamestnancov preplatiť, aby sme ich dostali k nám, majú asi o 20 % vyššie platy ako celoročne v bare.

Boris Gula

A na záver: Bolo, alebo je niečo, čo vás v Grécku ozaj prekvapilo?

Na čo som nebol zvyknutý je fakt, že všetko má svoj čas. Nemôžete tam prísť so slovenskou mentalitou. Keď sa dohodnem, že v stredu o 10. hodine začíname obkladať bazén, nemôžem čakať, že tam v stredu o desiatej budú. Môže sa vám stať, že buď má pršať, ale tak že dve kvapky – „budeme to robiť zajtra“. Vy vlastne čakáte, kedy príde ten čas. Takto je to úplne so všetkým – či chcete vybaviť nejaký papier na úrade, stavebné povolenie – vždy niečo je. Buď je niekto chorý, alebo je príliš teplo, príliš zima, príliš prší… Musíte si zvyknúť, že termíny neplatia tak, ako u nás. Je to iná mentalita. A to je na tom možno aj pekné, že nežijete v takom napätí a strese, ako žijeme my na Slovensku.

Dajú sa tie termíny nejako posunúť?

Môžete vyvolávať koľko chcete, ale aj tak prídu vtedy, keď budú chcieť.

Alebo pomôže, keď si spolu večer posedíte?

To skôr. Dobré vzťahy sú kľúčové, najdôležitejšie. A ono sa to premieta do všetkého. Napríklad, keď si kúpite nejaký tovar a chcete ho reklamovať, tak to je veľmi ťažké. To vyplýva z ich mentality, že nikomu sa nechce riešiť taký nejaký post-service. Takže to bolo pre mňa asi najťažšie. Zvyknúť si na nedodržiavanie termínov, že sa to urobí vtedy, keď na to budú vhodné podmienky.

Takže aj táto vlastnosť vás osobnostne posúva – museli ste sa naučiť trpezlivosti.

Áno, a navyše mi to prospieva. Odkedy som v Grécku ma nebolí hlava, nemám žalúdočné problémy a povedal by som, že sa cítim fyzicky aj psychicky omnoho lepšie.

Foto: archív BG a White Donkey

Predchádzajúca stránka1234

Mohlo by sa vám páčiť

Hory bez hraníc
Václav Mika, SLOVAKIA TRAVEL: Vďaka korone sme sa naučili neuveriteľne improvizovať
Malý hotel s veľkým srdcom
Otvorený deň na prestížnej švajčiarskej univerzite Les Roches
Čím aktuálne žijeme? Martin Novotný, generálny manažér AHRS
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
Nasledujúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Zo sveta

Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
30. mája 2025
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
Vybavenie hotela s príbehom. Bohéme Collection vstupuje na Slovensko
Platformy sociálnych sietí: Prejdite od lajkov k rezerváciám
Jozef Ivanič, Hotel Lesná: Ak chceš niečo zmeniť, musíš sa najprv zmeniť sám
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta