V reštaurácii Bistronomy sme také jedli v rámci Zimného festivalu jedla.
Január a február sú pre reštaurácie „hluchým“ obdobím. Po decembrových sviatkoch, plných žalúdkoch a prázdnych peňaženkách a vo väčšinou nevľúdnom počasí do gastroprevádzok ľudí veľmi neláka. Zmeniť to chce už niekoľko rokov Zimný festival jedla, ktorý organizuje spoločnosť Gurmán na Slovensku.
Každoročne sa do podujatia, v rámci ktorého si môžu hostia objednať špeciálne 3- alebo 4-chodové festivalové menu za festivalovú cenu, zapájajú desiatky podnikov.
Tento rok bola medzi nimi aj jedna z najzaujímavejších a trúfame si povedať aj z najlepších slovenských reštaurácií, Bistronomy, ktorá sídli v bratislavskej Petržalke. Je úplne nenápadná, ak ide človek okolo vtedy, keď nemá reštaurácia otvorenú terasu, si ju z cesty možno ani nevšimne.
Nachádza sa totiž v bizniscentre Einpark a upozorňuje na ňu len nenápadný nápis na vchodových dverách. Milovníci kulinárskych zážitkov však Bistronomy veľmi dobre poznajú, pretože tu v otvorenej kuchyni, ktorá je súčasťou interiéru „čaruje“ šéfkuchár Martin Miklošík. Toho poznajú priaznivci výnimočného jedla z 11-ročného pôsobenia v reštaurácii Liviano, ktorá trvalo patrila medzi slovenskú špičku.
Koronové dieťa
Bistronomy funguje od septembra 2020, takže je vyslovene „koronovým dieťaťom.“ Pôvodne majitelia plánovali prevádzku otvoriť v marci 2020, otvorenie však prekazil prvý lockdown. Preto počkali s otvorením po prázdninách – a o niekoľko týždňov prišiel druhý lockdown, ktorý trval takmer pol roka. Všetky koronové peripetie reštaurácia našťastie prežila a dnes sa teší veľkému záujmu hostí.
Keď vstúpite do interiéru, v prvom rade vás zaujme útulný priestor. Je tu pár stolov, otvorená kuchyňa, barový pult a veľa zelene na zvislej zelenej stene. Kapacita je niečo vyše len 20 stoličiek, takže rozhodne je vhodná rezervácia. V lete má podnik peknú zelenú terasu, tá bola minulý rok veľkým lákadlom.
V Bistronomy zostavuje M. Miklošík stručný jedálny lístok, ktorý sa pravidelne obmieňa podľa sezónnosti a dostupnosti surovín. Z obyčajných“ jedál tu robia gastronomické zážitky, čo jedlo, to potešenie pre všetky zmysly. Tak to bolo aj s festivalovým menu, ktoré sme tu mali možnosť ochutnať.
Mrkvové prekvapenie a dokonalý syr
Ako predjedlo sa servíroval mrkvový tatarák s estragónom – pravdupovediac, sme celkom nevedeli, čo si máme pod týmto názvom predstaviť. To čo sme na tanieri dostali, prekonalo naše, aj najsmelšie, chuťové očakávania. Chuť najemno nastrúhanej šťavnatej mrkvy sa úžasne snúbila s jemnými údenými nuansami, ktorá pochádzali z údenej hlivy a korálovca a celé jedlo dopĺňal chrumkavý čips.
Ako hlavné jedlo v Bistronomy servírovali jeden zo svojich evergreenov a najobľúbenejších jedál – vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou. Hľuzovka je v ponuke „must“ , keďže majitelia reštaurácie ju na Slovensko dovážajú.
Ak by niekto práve ohrnul nos nad vyprážaným syrom, treba hneď povedať, že nie je syr ako syr. M. Miklošík ho posunul do dokonalosti – surovinou, keďže ide o čerstvý kravský syr z remeselnej syrárne v Dolných Salibách a potom prílohami, ktoré k nemu zvolil. Podával sa so spomínanou zimnou čiernou hľuzovkou, s krémom z karamelizovanej cibule, s jablkami a s pyré z konfitovaných zemiakov.
Celé to tvorilo harmonický celok, chrumkavý obal, šťavnatý syr a „vláčne“ prílohy. Kontrast k slanosti syra a menej výraznej chuti zemiakov tvorili príjemne kyselkavé jablká a jemná hľuzovková chuť, takže jedlo ako celok bolo dokonalé.
Šodó, ktoré nás dostalo
A do tretice všetkého dobrého, v prípade Bistronomy najlepšieho – ako dezert sa servírovali jablkové knedlíky s mišpuľou s tvarohom, jablkovým pyré, perníkovým šodó a mandľami. Opäť skvelá harmónia chutí. Hneď prvá lyžica šodó, v ktorej sa snúbila jemnučká vínna chuť s perníkom nás ako sa hovorí „dostala“.
Hovorí sa, že do reštaurácií by mal človek chodiť do takých, alebo na také jedlá, ktoré si v nijakom prípade ani zďaleka nedokáže pripraviť sám doma. Na také, ktoré sú zážitkom. V Bistronomy presne také ponúkajú a to nielen tie festivalové.
Foto: autorka