Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Jedlo ako zážitok a potešenie
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Jedlo ako zážitok a potešenie
GastroKoncepty

Jedlo ako zážitok a potešenie

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 22. februára 2023
4 min. čítania
Nenápadná reštaurácia, ktorú však gurmáni poznajú
Zdieľať

V reštaurácii Bistronomy sme také jedli v rámci Zimného festivalu jedla.

Obsah
Koronové dieťaMrkvové prekvapenie a dokonalý syrŠodó, ktoré nás dostalo

Január a február sú pre reštaurácie „hluchým“ obdobím. Po decembrových sviatkoch, plných žalúdkoch a prázdnych peňaženkách a vo väčšinou nevľúdnom počasí do gastroprevádzok ľudí veľmi neláka. Zmeniť to chce už niekoľko rokov Zimný festival jedla, ktorý organizuje spoločnosť Gurmán na Slovensku. 

- Inzercia-
Ad image

Každoročne sa do podujatia, v rámci ktorého si môžu hostia objednať špeciálne 3- alebo 4-chodové festivalové menu za festivalovú cenu, zapájajú desiatky podnikov. 

Tento rok bola medzi nimi aj jedna z najzaujímavejších a trúfame si povedať aj z najlepších slovenských reštaurácií, Bistronomy, ktorá sídli v bratislavskej Petržalke. Je úplne nenápadná, ak ide človek okolo vtedy, keď nemá reštaurácia otvorenú terasu, si ju z cesty možno ani nevšimne. 

Viac čítania

Zimný festival jedla 2025: Rekordný ročník plný gurmánskych zážitkov
Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Varíme sezónne. Ako chutí jar?
l‘atelier du foie gras, kráľovná sviatočných tabúľ
Vyberte Víno roka 2023!

Nachádza sa totiž v bizniscentre Einpark a upozorňuje na ňu len nenápadný nápis na vchodových dverách. Milovníci kulinárskych zážitkov však Bistronomy veľmi dobre poznajú, pretože tu v otvorenej kuchyni, ktorá je súčasťou interiéru „čaruje“ šéfkuchár Martin Miklošík.  Toho poznajú priaznivci výnimočného jedla z 11-ročného pôsobenia v reštaurácii Liviano, ktorá trvalo patrila medzi slovenskú špičku.

- Inzercia -
Ad image

Koronové dieťa

Bistronomy funguje od septembra 2020, takže je vyslovene „koronovým dieťaťom.“ Pôvodne  majitelia plánovali prevádzku otvoriť v marci 2020, otvorenie však prekazil prvý lockdown. Preto počkali s otvorením po prázdninách – a o niekoľko týždňov prišiel druhý lockdown, ktorý trval takmer pol roka. Všetky koronové peripetie reštaurácia našťastie prežila a dnes sa teší veľkému záujmu hostí. 

Keď vstúpite do interiéru, v prvom rade vás zaujme útulný priestor. Je tu pár stolov, otvorená kuchyňa, barový pult a veľa zelene na zvislej zelenej stene. Kapacita je niečo vyše len 20 stoličiek, takže rozhodne je vhodná rezervácia. V lete má podnik peknú zelenú terasu, tá bola minulý rok veľkým lákadlom. 

V Bistronomy zostavuje M. Miklošík  stručný jedálny lístok, ktorý sa pravidelne obmieňa podľa sezónnosti a dostupnosti surovín. Z obyčajných“ jedál tu robia gastronomické zážitky, čo jedlo, to potešenie pre všetky zmysly. Tak to bolo aj s festivalovým menu, ktoré sme tu mali možnosť ochutnať. 

Mrkvové prekvapenie a dokonalý syr

Ako predjedlo sa servíroval mrkvový tatarák s estragónom – pravdupovediac, sme celkom nevedeli, čo si máme pod týmto názvom predstaviť.  To čo sme na tanieri dostali, prekonalo naše, aj najsmelšie, chuťové očakávania. Chuť najemno nastrúhanej šťavnatej mrkvy sa úžasne snúbila s jemnými údenými nuansami, ktorá pochádzali z údenej hlivy a korálovca a celé jedlo dopĺňal chrumkavý čips. 

Bistronomy – mrkvový tatarák

Ako hlavné jedlo v Bistronomy servírovali jeden zo svojich evergreenov a najobľúbenejších jedál – vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou. Hľuzovka je v ponuke „must“ , keďže majitelia reštaurácie ju na Slovensko dovážajú. 

Ak by niekto práve ohrnul nos nad vyprážaným syrom, treba hneď povedať, že nie je syr ako syr. M. Miklošík ho posunul do dokonalosti –  surovinou, keďže ide o čerstvý kravský syr z remeselnej syrárne v Dolných Salibách a potom prílohami, ktoré k nemu zvolil. Podával sa so spomínanou zimnou čiernou hľuzovkou, s krémom z karamelizovanej cibule, s jablkami a s pyré z konfitovaných zemiakov. 

Bistronomy – vyprážaný syr

Celé to tvorilo harmonický celok, chrumkavý obal, šťavnatý syr a „vláčne“ prílohy. Kontrast k slanosti syra a menej výraznej chuti zemiakov tvorili príjemne kyselkavé jablká a jemná hľuzovková chuť, takže jedlo ako celok bolo dokonalé. 

Šodó, ktoré nás dostalo

A do tretice všetkého dobrého, v prípade Bistronomy najlepšieho – ako dezert sa servírovali jablkové knedlíky s mišpuľou s tvarohom, jablkovým pyré, perníkovým šodó a mandľami. Opäť skvelá harmónia chutí. Hneď prvá lyžica šodó, v ktorej sa snúbila jemnučká vínna chuť s perníkom nás ako sa hovorí „dostala“.

Bistronomy – dezert

Hovorí sa, že do reštaurácií by mal človek chodiť do takých, alebo na také jedlá, ktoré si v nijakom prípade ani zďaleka nedokáže pripraviť  sám doma. Na také, ktoré sú zážitkom. V Bistronomy presne také ponúkajú a to nielen tie festivalové. 

Foto: autorka

Mohlo by sa vám páčiť

Gurmán na Slovensku mení na Falstaff Slovakia
Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
Sýte recepty bez mäsa
Erasmus a duálne vzdelávanie formujú ďalšiu generáciu hotelierov
Menu à la Tichá noc
OZNAČENÉ:EinparkHľuzovkaVyprážaný syr inakZimný festival jedla
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Ako viac zarobiť a elegantne ušetriť
Nasledujúci článok Wellness trendy 2023
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta