Začiatkom októbra oznámili v dubajskom hoteli Jumeirah Al Naseem víťazov prestížnych ocenení World Culinary Awards – najlepšie reštaurácie v rámci celého sveta aj jednotlivých krajín. Slovenskými víťazmi 5. ročníka súťaže sa stali dve reštaurácie pod Tatrami.
Hodnotenie v súťaži World Culinary Awards je založené na viacerých kritériách, vrátane kvality ponúkaných jedál, práce so surovinami, jedálneho lístka, prístupu k hosťom a celkového zážitku. O výsledkoch rozhodujú odborníci, médiá aj hostia. Hlasovanie za najobľúbenejšie kulinárske značky, destinácie či reštaurácie prebiehalo od 30. mája do 30. augusta. Zapojiť sa mohli nielen odborníci z oblasti gastronómie, ale aj široká verejnosť. Víťazov vyhlásili počas slávnostného galavečera začiatkom októbra v dubajskom hoteli Jumeirah Al Naseem.
Kam sa vybrať?
Dubaj sa so svojou lákavou ponukou gastronomických špecialít z celého sveta stal Najlepšou kulinárskou destináciou na svete a Najlepšou kulinárskou destináciou na Blízkom východe.
Taliansko získalo titul Najlepšia kulinárska destinácia Európy.
Peru zvíťazilo v kategórii Najlepšia kulinárska destinácia Latinskej Ameriky.
JAR získala titul Najlepšia kulinárska destinácia Afriky.
Jamajka sa stala Najlepšou kulinárskou destináciou Karibiku.
Thajsko je Najlepšou kulinárskou destináciou Ázie.
Top reštaurácie sveta
Na 65. poschodí hotela lebua v thajskom Bangkoku sa nachádza reštaurácia MezzaLuna s dvomi hviezdami Michelin, podľa World Culinary Awards Najlepšia reštaurácia na svete. Najväčšiu slávu jej zabezpečilo jedinečné spojenie prvotriednych japonských surovín s klasickými francúzskymi kuchárskymi technikami. MezzaLuna získala tento rok aj tri ďalšie prvenstvá – za najlepšiu ázijskú reštauráciu, najlepšiu hotelovú reštauráciu Ázie, Bangkoku, najlepšiu fine dining reštauráciu v Ázii a najlepšiu thajskú reštauráciu.
Veľkej obľube sa tešili aj dubajské reštaurácie. Atlantis the Royal získal dvojité prvenstvo, keď vyhral ocenenia Najlepší hotel na svete na brunch a Najlepšia hotelová reštaurácia na svete – Ariana’s Persian Kitchen @ Atlantis the Royal.
Reštaurácia Ossiano @ Atlantis the Palm získala ocenenie za Najlepší kulinársky zážitok na svete.
Legendárna sieť fine dining podnikov Nobu odchádzala z galavečera s ocenením Najlepšia značka reštaurácií na svete. Oceneniu sa teší aj reštaurácia Rockfish, Dubaj, ktorú odborníci aj gurmáni ocenili ako Najlepšiu reštauráciu stredomorskej kuchyne na svete.
Saigontourist Group Culinary Culture, Delicacies Festival dostal ocenenie Najlepší kulinársky festival na svete a Najlepší kulinársky festival v Ázii; Gourmet on Tour Najlepší svetový organizátor kulinárskych zájazdov; Su Va Na, Phuket (Najlepšia podvodná reštaurácia na svete); Sirocco (Najlepšia strešná reštaurácia na svete); Pierchic @ Jumeirah Al Qasr (Najlepšia reštaurácia Fine Dining Hotel na svete).
Slovenskí víťazi World Culinary Awards
Titulu najlepšej reštaurácie na Slovensku Slovakia’s Best Restaurant 2024 sa môže tešiť rodinný podnik Gašperov Mlyn v Batizovciach, ktorému sa tento rok podarilo dostať ako jednej z troch slovenských podnikov dostať aj na prestížny zoznam 1000 najlepších reštaurácií sveta La Liste
Najlepšou hotelovou reštauráciou, Slovakia’s Best Hotel Restaurant 2024 sa stala Grand Restaurant v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese.
Hotelová reštaurácia na brehu Štrbského Plesa obhájila svoj titul po štvrtýkrát. „Štvrtý triumf je pre mňa a môj tím v kuchyni odmenou za uplynulý rok. Po zisku každého ocenenia sa však opäť vrátime do práce s cieľom pokračovať v tom, čo robíme najlepšie. Oproti minulému roku sa na našom prístupe nič nezmenilo. Stále sa snažíme poskytovať našim hosťom to najlepšie, pretože práve oni sú pre nás na prvom mieste. Ich spokojnosť je to, čo nás posúva vpred. Naďalej tiež dbáme na čerstvosť. Všetky jedlá pripravujeme z najkvalitnejších surovín od lokálnych a overených dodávateľov,” hovorí Miroslav Zamiška, šéfkuchár Grand Restaurant.