Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Obľuba červených vín klesá, trendom sú ružové a biele vína
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Nápoje > Obľuba červených vín klesá, trendom sú ružové a biele vína
GastroNápojeTrendy

Obľuba červených vín klesá, trendom sú ružové a biele vína

red.
red.
Uverejnené: 9. februára 2024
4 min. čítania
Zdieľať

V posledných dvoch desaťročiach zaznamenal svetový vinársky sektor pozitívny trend výroby a spotreby bielych a ružových vín. V segmente červeného vína je tento trend negatívny. Štrukturálny posun možno pripísať najmä celkovým zmenám v preferenciách spotrebiteľov. Informuje o tom najnovšia správa, ktorú zverejnila Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV).

Červené vína – pokles o 25 %

Celosvetová ponuka a dopyt po červenom víne sa za posledných dvadsať rokov výrazne znížili, až o 25 %. Pokles je signifikantný aj v relatívnom vyjadrení: na začiatku storočia tvorili červené vína v priemere 48 % celkovej produkcie vína, kým v posledných rokoch, podiel klesol na 43 %.

- Inzercia-
Ad image

Produkcia – negatívne miery rastu v období ostatných 20 rokov sa pozorujú vo všetkých hlavných európskych krajinách produkujúcich červené víno. Za zmienku stojí najmä prudký pokles vo Francúzsku (ktoré dnes produkuje o 50 % menej červeného vína ako na začiatku storočia) a Taliansku. Tieto poklesy sú len čiastočne kompenzované mimoeurópskymi producentskými krajinami, ako je Čile, Argentína, Austrália, USA a Južná Afrika, ktoré vykazujú mierne pozitívne trendy rastu výroby červeného vína.

Spotreba – dopyt po červenom víne za posledných 20 rokov klesol najmä na veľkých európskych trhoch – v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Naopak, mierne pozitívne trendy rastu za posledných 20 rokov zaznamenávajú Čína, USA, Rusko a Brazília. Nárast spotreby červených vín v týchto mimoeurópskych krajinách však nedokáže pokryť výrazne znížený dopyt po červenom víne Európe.

Biele vína – nárast o 13 %

Dopyt po bielom víne a jeho ponuka sa na globálnej úrovni od roku 2000 zvýšili. Produkcia bieleho vína vzrástla o 13% a prekonala produkciu červeného vína. Na začiatku storočia biele víno predstavovalo v priemere 46 % celosvetovej produkcie vína, pričom v posledných rokoch tento podiel vzrástol na 49 %. Jednou z hlavných hnacích síl tohto nárastu je boom šumivého vína.

- Inzercia -
Ad image

Produkcia – hlavnými krajinami, ktoré prispeli k rastu na svetovej úrovni, sú Taliansko (najmä vďaka globálnemu úspechu Prosecca), USA, Južná Afrika a Austrália.

Spotreba – nárast dopytu po bielom víne je spôsobený najmä tromi dôležitými trhmi so šumivým vínom: USA, Nemeckom a Anglickom. Nárast spotreby v týchto krajinách prevyšuje mierny pokles spotreby zaznamenaný vo veľkých krajinách, akými sú Francúzsko a Španielsko.

Ružové vína – nárast o 25 %

Za posledných dvadsať rokov ružové víno výrazne vzrástlo z hľadiska dopytu aj ponuky na svetovej úrovni. Celosvetová produkcia zaznamenala nárast o 25 %. Na začiatku storočia predstavovali ružové vína 6% svetovej produkcie, pričom v posledných rokoch to bolo v priemere viac ako 8%.

Produkcia – ponuka ružového vína je oveľa koncentrovanejšia, ako v prípade bielych a červených vín. Svedčí o tom fakt, že 10 krajín s najväčšou produkciou ružových vín predstavuje 90% svetovej produkcie. V prípade rosé sú to väčšinou krajiny severnej pologule (najmä Francúzsko), ale vysokú mieru nárastu produkcie pozorujeme aj v krajinách ako Čile a Južná Afrika.

Spotreba – rovnako ako v prípade bielych vín, rast globálneho trhu s ružovým vínom možno pripísať najmä zvýšeniu dopytu v Anglicku, Nemecku a USA. Pri ružových vínach treba pripomenúť, že svetovým lídrom spotreby je Francúzsko, keďže francúzski konzumenti predstavujú až jednu tretinu spotreby rosé.

Zdroj: Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV)
Autor: 
www.vinari.sk

Mohlo by sa vám páčiť

BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA
Zimný festival jedál bol tento rok v lete
Chystajte poháre, máme VÍNO ROKA 2021®!
Pre letnú pohodu
Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Asociácia hotelierov a ZCR SR pod novým vedením
Nasledujúci článok Cez jarné prázdniny Liptov láka na zimu, jar má ešte čas
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta