Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNové
Čítanie: Obľuba červených vín klesá, trendom sú ružové a biele vína
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
  • MarketplaceNové
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Nápoje > Obľuba červených vín klesá, trendom sú ružové a biele vína
GastroNápojeTrendy

Obľuba červených vín klesá, trendom sú ružové a biele vína

red.
red.
Uverejnené: 9. februára 2024
4 min. čítania
Zdieľať

V posledných dvoch desaťročiach zaznamenal svetový vinársky sektor pozitívny trend výroby a spotreby bielych a ružových vín. V segmente červeného vína je tento trend negatívny. Štrukturálny posun možno pripísať najmä celkovým zmenám v preferenciách spotrebiteľov. Informuje o tom najnovšia správa, ktorú zverejnila Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV).

Červené vína – pokles o 25 %

Celosvetová ponuka a dopyt po červenom víne sa za posledných dvadsať rokov výrazne znížili, až o 25 %. Pokles je signifikantný aj v relatívnom vyjadrení: na začiatku storočia tvorili červené vína v priemere 48 % celkovej produkcie vína, kým v posledných rokoch, podiel klesol na 43 %.

Produkcia – negatívne miery rastu v období ostatných 20 rokov sa pozorujú vo všetkých hlavných európskych krajinách produkujúcich červené víno. Za zmienku stojí najmä prudký pokles vo Francúzsku (ktoré dnes produkuje o 50 % menej červeného vína ako na začiatku storočia) a Taliansku. Tieto poklesy sú len čiastočne kompenzované mimoeurópskymi producentskými krajinami, ako je Čile, Argentína, Austrália, USA a Južná Afrika, ktoré vykazujú mierne pozitívne trendy rastu výroby červeného vína.

Spotreba – dopyt po červenom víne za posledných 20 rokov klesol najmä na veľkých európskych trhoch – v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Naopak, mierne pozitívne trendy rastu za posledných 20 rokov zaznamenávajú Čína, USA, Rusko a Brazília. Nárast spotreby červených vín v týchto mimoeurópskych krajinách však nedokáže pokryť výrazne znížený dopyt po červenom víne Európe.

Biele vína – nárast o 13 %

Dopyt po bielom víne a jeho ponuka sa na globálnej úrovni od roku 2000 zvýšili. Produkcia bieleho vína vzrástla o 13% a prekonala produkciu červeného vína. Na začiatku storočia biele víno predstavovalo v priemere 46 % celosvetovej produkcie vína, pričom v posledných rokoch tento podiel vzrástol na 49 %. Jednou z hlavných hnacích síl tohto nárastu je boom šumivého vína.

Produkcia – hlavnými krajinami, ktoré prispeli k rastu na svetovej úrovni, sú Taliansko (najmä vďaka globálnemu úspechu Prosecca), USA, Južná Afrika a Austrália.

Spotreba – nárast dopytu po bielom víne je spôsobený najmä tromi dôležitými trhmi so šumivým vínom: USA, Nemeckom a Anglickom. Nárast spotreby v týchto krajinách prevyšuje mierny pokles spotreby zaznamenaný vo veľkých krajinách, akými sú Francúzsko a Španielsko.

Ružové vína – nárast o 25 %

Za posledných dvadsať rokov ružové víno výrazne vzrástlo z hľadiska dopytu aj ponuky na svetovej úrovni. Celosvetová produkcia zaznamenala nárast o 25 %. Na začiatku storočia predstavovali ružové vína 6% svetovej produkcie, pričom v posledných rokoch to bolo v priemere viac ako 8%.

Produkcia – ponuka ružového vína je oveľa koncentrovanejšia, ako v prípade bielych a červených vín. Svedčí o tom fakt, že 10 krajín s najväčšou produkciou ružových vín predstavuje 90% svetovej produkcie. V prípade rosé sú to väčšinou krajiny severnej pologule (najmä Francúzsko), ale vysokú mieru nárastu produkcie pozorujeme aj v krajinách ako Čile a Južná Afrika.

Spotreba – rovnako ako v prípade bielych vín, rast globálneho trhu s ružovým vínom možno pripísať najmä zvýšeniu dopytu v Anglicku, Nemecku a USA. Pri ružových vínach treba pripomenúť, že svetovým lídrom spotreby je Francúzsko, keďže francúzski konzumenti predstavujú až jednu tretinu spotreby rosé.

Zdroj: Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV)
Autor: 
www.vinari.sk

Mohlo by sa vám páčiť

Erasmus a duálne vzdelávanie formujú ďalšiu generáciu hotelierov
Dodávateľské trendy sú komplexnosť, úspora práce aj nealko víno
Mirror Hospitality Expo 2023
Remeslo má zlaté dno – Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš
Ako prežiť v gastronómii? Inšpirujte sa na Gastrolove!
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Asociácia hotelierov a ZCR SR pod novým vedením
Nasledujúci článok Cez jarné prázdniny Liptov láka na zimu, jar má ešte čas
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

ManažmentTéma

33 inšpirácií pre moderný EKO hotel

Radim Beneš
Radim Beneš
4. novembra 2025
HORECA Konferencia prinesie inšpirácie, networking aj Hoteliera roka
Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
Slovensko láka Maďarov a Rumunov na zimné zážitky
Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta