Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
Gastro

Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat

red.
red.
Uverejnené: 6. augusta 2025
4 min. čítania
Foto: Haig World Animal Protection
Zdieľať

Firmy na Slovensku dávajú STOP rýchlokurčatám

Zatiaľ 13 firiem sa zaviazalo skončiť s trápením rýchlokurčiat na Slovensku. K medzinárodnému štandardu sa pridávajú značky pôsobiace aj u nás. Záväzok uplatňujú aj pre slovenský trh. 

Obsah
Firmy na Slovensku dávajú STOP rýchlokurčatámViac ako 600 významných firiem skončilo s nákupom rýchlokurčiatCieľom je prechod na humánny chovAj váš hlas zaváži

Firmy na Slovensku končia s rýchlokurčatami. Prostredníctvom záväzkov odmietajú najhoršie praktiky v priemyselných veľkochovoch. Prechádzajú tak na kurčatá oslobodené od najväčšieho utrpenia. Prieskum agentúry Focus ukazuje, že ide o krok správnym smerom – až 7 z 10 Slovákov a Sloveniek chce lepšie podmienky pre rýchlokurčatá a polovica z nich je ochotná si za ne priplatiť.

- Inzercia-
Ad image

Viac ako 600 významných firiem skončilo s nákupom rýchlokurčiat

K dnešnému dňu už viac ako 600 firiem odmieta krutosť spojenú s chovom rýchlokurčiat. Prijímajú záväzky, ktoré končia s trápením rýchlokurčiat a najhoršími podmienkami v chove. 13 známych značiek uplatnilo tento záväzok aj na slovenskom trhu. Medzi firmy so záväzkom platným aj na Slovensku patria známe značky spomedzi výrobcov potravín, hotelov či reštauračných zariadení. Patria medzi ne Vapiano, Bageterie Boulevard, Subway, McCain Foods, Pizza Hut, Bonduelle, Accor (hotel Accor-Panonia), wagamama, Ikea, Dr. Oetker, Danone, Nestle, Unilever.

- Inzercia-
Ad image

Rýchlokurčatá predstavujú kurčatá chované na mäso, vyšľachtené na extrémne rýchly rast. Takýto intenzívny spôsob chovu je často na úkor ich zdravia a dobrých životných podmienok.

Cieľom je prechod na humánny chov

Ochranárska organizácia Humánny pokrok začiatkom júla 2025 zverejnila investigatívne zábery, ktoré odhaľujú chov rýchlokurčiat v slovenských priemyselných veľkochovoch. Na záberoch je vidieť, že rýchlokurčatá trpia deformáciami končatín a zlyhávaním orgánov, kvôli ktorým sa nedokážu voľne pohybovať, čo spôsobuje hneď niekoľko mimoriadne bolestivých problémov.

- Inzercia -
Ad image

„Extrémny rast spôsobuje, že iba v priebehu pár týždňov sa z malého kuriatka stane obrovské 2,5-kilové kurča, ktoré ledva stojí na vlastných nohách. Telo majú pokryté chemickými popáleninami z vlastných výkalov a pri živote ich držia antibiotikami. Chov rýchlokurčiat je zvrátenosťou proti prírode,“ hovorí riaditeľ organizácie Humánny pokrok, Martin Smrek.

Riešením sú záväzky, ktoré končia s trápením rýchlokurčiat. K dnešnému dňu sa k nim zaviazali už stovky firiem. Záväzky zabezpečujú prechod z rýchlorastúcich plemien kurčiat na pomalyrastúce, ktoré sa tým oslobodia od najväčších zdravotných problémov. A tiež zabezpečujú viac životného priestoru potrebného na prirodzené správanie kurčiat. „Maloobchodné reťazce majú hlavné slovo v tom, z akých podmienok budú pochádzať kurčatá v slovenských obchodoch. Je čas, aby prevzali zodpovednosť za svoje rozhodnutia a prestali Slovákom a Slovenkám servírovať podradné mäso z utrápených rýchlokurčiat. Prvým krokom je urobenie záväzku skončiť s ich trápením, tak ako to už urobili stovky lídrov na trhu po celom svete,” dodáva Martin Smrek.

Aj váš hlas zaváži

Slováci a Slovenky chcú lepšie podmienky pre kurčatá chované na mäso, ukazuje prieskum agentúry Focus z decembra 2024. Až 70 % respondentov a respondentiek súhlasilo s tvrdením, že by kurčatám chovaným na mäso mali byť zabezpečené lepšie životné podmienky. Polovica ľudí je ochotná si za kurča z lepších podmienok priplatiť. Ochranárska organizácia Humánny pokrok preto v júli 2025 spustila petíciu za zastavenie chovu rýchlokurčiat, ktorú podpísalo už viac ako 31 000 ľudí. 

Report: Rýchlorastúce kurčatá – odvrátená tvár hydinárskeho priemyslu

HUMÁNNY POKROK

Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Predstavuje hlas zvierat a presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat. Bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť. Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok, medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu a Eurogroup for Animals, ktorá zastupuje 70 organizácií na obhajobu zvierat v 25 členských štátoch EÚ, Veľkej Británii, Švajčiarsku, Srbsku, Nórsku, Austrálii a USA. V roku 2019 presadilo združenie zákaz kožušinového chovu na Slovensku.

Mohlo by sa vám páčiť

Poznáme najlepšie reštaurácie Slovenska!
Gurmán na Slovensku mení na Falstaff Slovakia
Apríl v znamení gastronómie
Festival gurmánov odštartoval, prekvapila šiška v parfume a biely mak
Jesenná novinka pre fajnšmekrov – zážitkové Bratislavské gurmánske dni
OZNAČENÉ:rýchlokurčatá
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Gastro

Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat

red.
red.
6. augusta 2025
Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
Letná sezóna 2025: Návštevnosť rastie, no výzvy pretrvávajú
Slovensko patrí medzi geotermálne veľmoci Európy
NÁBYTOK ŠPECIÁLNE KONCIPOVANÝ PRE SEGMENT HORECA
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta