Baileys coffee CUP
Podľa príslovia by mala byť dobrá káva čierna ako peklo, silná ako smrť a sladká ako láska. Nech už ju milujeme akúkoľvek, zhodneme sa na jednom – musí byť pripravená a servírovaná kvalitne. Alebo aj s vkusom a fantáziou využitá v miešanom nápoji.
Vypiť dobrú šálku kávy je zážitok. A pripraviť ju kvalitne, to by malo patriť medzi základné zručnosti študentov gastro odborov a hotelových akadémií.
Od teórie k praxi
Odborné školy nie sú primárne zamerané len na prípravu baristov. Študenti tu získavajú teoretické vedomosti o káve, o jej pestovaní, formách jej prípravy. Na odbornom výcviku potom nadobúdajú základné zručnosti. Otázkou ostáva, či môžu školy vychovať dobrého a skúseného baristu, ktorého práca je pre prevádzku kaviarní kľúčová.
Najlepším spôsobom, ako vtiahnuť študentov do sveta kávy a miešaných nápojov, je dať im šancu, čo najviac s nimi pracovať. A to sa deje nielen prostredníctvom praktickej výučby a absolvovaním kurzov v baristických školách, ale aj prípravou a zapájaním sa do rôznych súťaží. Jednou z týchto príležitostí je aj celoslovenská baristická súťaž vo Zvolene.
Ako sa zrodil Baileys Coffee CUP
Prvý ročník tejto stredoškolskej súťaže sa konal v roku 2020 v Divadelnej reštaurácii v centre Zvolena. Prvotná myšlienka organizovať Baileys Coffee CUP vznikla ako odozva na požiadavku poskytnúť študentom viac priestoru pre praktickú prácu s kávou a miešanými nápojmi. Na jej začiatku stáli vyučujúci a majstri odborného výcviku Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene, ktorí cítili potrebu posunúť seba aj svojich študentov viac k praxi a novým trendom. Práca v gastronómii a službách je totiž založená na neustálom zdokonaľovaní sa v odbore.
Aby súťaž dosiahla požadovanú úroveň a otvorila sa aj pre ostatné školy na Slovensku, nadviazali organizátori pod vedením Mgr. Jany Lipnickej spoluprácu so Stanislavom Cibuľom, odborným garantom a lektorom projektu Škola baristu. Tento účastník mnohých medzinárodných súťaží a niekoľkonásobný víťaz súťaže BARISTA SR sa stal odborným garantom Baileys Coffee CUP. Realizáciu súťaže podporili viacerí sponzori.
Súboj pri stroji aj za barom
Po úspešnom prvom ročníku (2020) si súťaž vybrala vynútenú koronavírusovú prestávku. Našťastie, po dvoch rokoch sa Baileys coffee CUP vrátil do Zvolena. Do jeho druhého ročníka sa zapojilo 16 škôl z celého Slovenska. Spolu 27 študentov sa postavilo na stage, aby súťažili v dvoch disciplínach. Prvou bola príprava dvoch šálok espressa a dvoch šálok cappuccina, ktoré mohli byť pripravené aj formou Latte Art. Druhou disciplínou bolo miešanie voľného nápoja z povinných ingrediencií – espressa a Baileys likéru. Obidve disciplíny museli súťažiaci zvládnuť v časovom limite.
Ich výkony pozorne sledovala odborná porota, ktorú tvorili známe mená slovenskej gastronómie a hotelierstva. Pri každom súžiacom hodnotila techniku, chuť, vzhľad, ako aj prezentáciu nápoja.
Povzbudenie od najlepšieho barmana na svete
Prestávky medzi súťažami a ich vyhodnotením vypĺňal vtipný komentár moderátora aj hudobné vystúpenie zvolenských umelcov. Najzaujímavejšou mimosúťažnou časťou bol pre zúčastnených študentov a pedagógov krátky rozhovor s aktuálnym majstrom sveta World Class Adriánom Michalčíkom. V Nórsku, kde momentálne pôsobí v Osle, v bare Pier 42, sa s ním organizátori spojili prostredníctvom internetu.
Ako povedal Adrián, „škola môže poskytnúť študentovi základy, dokonca veľmi dobré základy tak, ako on dostal v SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene, ale súčasťou práce barmana je jeho chuť sa celoživotne vzdelávať a nikdy nenechať vyhasnúť vášeň pre to, čo robí. Pretože dobrého baristu a barmana necharakterizuje len precízna technika či zmysel pre detail, ale aj emócia, ktorú dá do svojej práce, a príbeh, ktorý sa s jeho nápojom spája.“
Hlavná výhra? Diplom, cena, skúsenosť
Študenti súťažili o celkové umiestnenie, ale rozdeľovali sa ja čiastkové ceny, napríklad za najlepšie espresso, najlepšie cappuccino. Ocenenie mohli získať aj v kategórii LATTE ART alebo za najlepšiu techniku či najlepšiu prezentáciu. Porota povzbudila aj nováčikov v súťaži. Samostatnú cenu si odniesol aj súťažiaci za najlepší nápoj od The Baileys Irish Cream.
Ceny ani diplomy nikdy nie sú jedinou výhrou v odborných súťažiach. To, že študenti majú možnosť bezprostredne konzultovať svoje pracovné postupy priamo s porotcami, vidia, kde získali alebo naopak stratili body, to je tá najlepšia skúsenosť do ich praxe.
Bolo skvelé pozorovať, ako sa mladí ľudia, možno budúci baristi a majstri sveta, motivujú, podporujú, inšpirujú a učia navzájom. A je skvelé zhodnotiť, že nik zo zúčastnených neľutoval strávenie valentínskeho dňa so šálkou kávy na Baileys coffee CUP 2023 vo Zvolene.
Sponzorsky súťaž podporili firmy IMS – Italmarket, Zvolen; Rajo; banskobystrická pražiareň kávy Cipolla caffé; Baileys – najpredávanejší írsky krémový likér s chuťou čokolády, karamelu, whisky a smotany. Ďalej sa na zabezpečení súťaže podieľali: Divadelná reštaurácia; Hotel Academic; GLOBUS, Zvolen; METRO; ROYAL GASTRO; Pink Harmony; SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene
ČLENOVIA POROTY
Stanislav Cibuľa – garant súťaže
Michal Fajin, generálny riaditeľ Kúpeľov Číž
Katarína Magyarová – baristka
Pavel Herman – majiteľ kaviarne Un Caffé
Branislav Krpelan – majiteľ pizzerie v Prievidzi
Adam Tančin – barista, lektor Školy baristu
Marek Svitek -barman, barista, lektor Školy baristu
Oto Steiner – dovozca a predajca bio produktov
OCENENÍ ŠTUDENTI
Ocenení boli:
1.miesto – Timotej Rudík – SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen
2.miesto – Vanesa Tomaníková – Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
3.miesto – Natália Ivaničová –Súkromná hotelová akadémia, Banská Štiavnica
Ocenení za:
najlepšie espresso – Mário Janoško – SOŠ obchodu a služieb, Púchov
najlepšie cappuccino – Peter Krenžel– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Čadca
najlepšie cappuccino LATTE ART – Adam Vajda – Hotelová akadémia, Nitra
najlepšiu techniku – Tatiana Poláčková – SSŠ EDUCO, Námestovo
najlepšiu prezentáciu – Marco Fürješ– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen
Najlepší nováčik:
1.miesto – Daniela Pokoraczka– SOŠ služieb, Levice
2.miesto – Alex Krpelan – SOŠ obchodu a služieb, Prievidza
3.miesto – Eliška Bytčánková – SOŠ obchodu a služieb, Čadca
Cenu za najlepší nápoj The Baileys Irish Cream získal Timotej Budinský zo SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom.
Text: Martina Stašeková
Foto: archív školy