Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Súťaž s vôňou likéru
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Vzdelávanie > Súťaž s vôňou likéru
GastroVzdelávanie

Súťaž s vôňou likéru

red.
red.
Uverejnené: 1. marca 2023
7 min. čítania
Zdieľať

Baileys coffee CUP 

Obsah
Od teórie k praxiAko sa zrodil Baileys Coffee CUPSúboj pri stroji aj za baromPovzbudenie od najlepšieho barmana na sveteHlavná výhra? Diplom, cena, skúsenosť

Podľa príslovia by mala byť dobrá káva čierna ako peklo, silná ako smrť a sladká ako láska.  Nech už ju milujeme akúkoľvek, zhodneme sa na jednom – musí byť pripravená a servírovaná kvalitne. Alebo aj s vkusom a fantáziou využitá v miešanom nápoji.

- Inzercia-
Ad image

Vypiť dobrú šálku kávy je zážitok. A pripraviť ju kvalitne, to by malo patriť medzi základné zručnosti študentov gastro odborov a hotelových akadémií.  

Od teórie k praxi

Odborné školy nie sú primárne zamerané len na prípravu baristov.  Študenti tu získavajú  teoretické vedomosti o káve, o jej pestovaní,  formách jej prípravy. Na odbornom výcviku potom nadobúdajú  základné  zručnosti. Otázkou ostáva, či  môžu školy vychovať dobrého a skúseného baristu, ktorého  práca je pre prevádzku kaviarní kľúčová. 

Najlepším spôsobom, ako vtiahnuť študentov do sveta kávy a miešaných nápojov, je dať im šancu, čo najviac s nimi pracovať. A to sa deje nielen prostredníctvom praktickej výučby a absolvovaním kurzov v baristických školách,  ale aj prípravou a zapájaním sa do rôznych súťaží. Jednou z týchto príležitostí je aj celoslovenská baristická súťaž vo Zvolene. 

- Inzercia -
Ad image

Ako sa zrodil Baileys Coffee CUP

Prvý ročník tejto stredoškolskej  súťaže sa konal  v roku 2020 v Divadelnej reštaurácii v centre Zvolena. Prvotná myšlienka organizovať  Baileys Coffee CUP vznikla ako odozva na požiadavku poskytnúť študentom viac priestoru pre praktickú prácu s kávou a miešanými nápojmi. Na jej začiatku stáli vyučujúci a majstri odborného výcviku Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene, ktorí cítili potrebu posunúť seba aj svojich študentov viac k praxi a novým trendom. Práca v gastronómii a službách je totiž založená na neustálom zdokonaľovaní sa v odbore. 

Aby súťaž dosiahla požadovanú úroveň a otvorila sa aj pre ostatné školy na Slovensku, nadviazali organizátori pod vedením Mgr. Jany Lipnickej spoluprácu so Stanislavom Cibuľom,  odborným garantom a lektorom projektu Škola baristu. Tento účastník mnohých medzinárodných súťaží a niekoľkonásobný víťaz súťaže BARISTA SR sa stal odborným garantom Baileys Coffee CUP. Realizáciu súťaže podporili viacerí sponzori.

Súboj pri stroji aj za barom

Po úspešnom prvom ročníku (2020) si súťaž vybrala vynútenú koronavírusovú prestávku. Našťastie, po dvoch rokoch sa Baileys coffee CUP vrátil do Zvolena. Do jeho druhého ročníka sa zapojilo 16 škôl z celého Slovenska. Spolu 27 študentov sa postavilo na stage, aby súťažili  v dvoch disciplínach. Prvou bola príprava dvoch šálok espressa a dvoch šálok cappuccina, ktoré mohli byť pripravené aj formou Latte Art. Druhou disciplínou bolo miešanie voľného nápoja z povinných ingrediencií – espressa a  Baileys likéru. Obidve disciplíny museli súťažiaci zvládnuť v časovom limite.

Ich výkony pozorne sledovala odborná porota, ktorú tvorili známe mená slovenskej gastronómie a hotelierstva.  Pri každom súžiacom hodnotila techniku, chuť, vzhľad, ako aj  prezentáciu nápoja. 

Povzbudenie od najlepšieho barmana na svete

Prestávky medzi súťažami a ich vyhodnotením vypĺňal vtipný komentár moderátora aj hudobné vystúpenie zvolenských umelcov. Najzaujímavejšou mimosúťažnou  časťou bol pre zúčastnených študentov a pedagógov krátky rozhovor  s aktuálnym majstrom sveta World Class Adriánom Michalčíkom. V Nórsku, kde momentálne pôsobí v Osle, v bare Pier 42, sa s ním organizátori spojili prostredníctvom internetu. 

Majster sveta: A. Michalčík

Ako povedal Adrián, „škola môže poskytnúť študentovi základy, dokonca veľmi dobré základy tak, ako on dostal v SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene, ale  súčasťou práce barmana je jeho chuť sa celoživotne vzdelávať a nikdy nenechať vyhasnúť vášeň pre to, čo robí. Pretože dobrého baristu a barmana necharakterizuje len precízna technika či zmysel pre detail, ale aj emócia, ktorú dá do svojej práce, a príbeh, ktorý sa s jeho nápojom spája.“

Hlavná výhra? Diplom, cena, skúsenosť

Študenti súťažili o celkové umiestnenie, ale rozdeľovali sa ja čiastkové ceny, napríklad  za najlepšie espresso, najlepšie cappuccino. Ocenenie mohli získať aj v kategórii  LATTE ART alebo za najlepšiu techniku či najlepšiu prezentáciu. Porota povzbudila aj nováčikov v súťaži. Samostatnú cenu si odniesol aj súťažiaci za najlepší nápoj od The Baileys  Irish Cream. 

Absolútny víťaz: Timotej Rubik

Ceny ani diplomy nikdy nie sú jedinou výhrou v odborných súťažiach. To, že študenti majú možnosť bezprostredne konzultovať svoje pracovné postupy priamo s porotcami, vidia, kde získali alebo naopak stratili body, to je tá najlepšia skúsenosť do ich praxe.

Bolo skvelé pozorovať, ako sa mladí ľudia, možno budúci baristi a majstri sveta, motivujú, podporujú, inšpirujú a učia navzájom. A je skvelé zhodnotiť,  že nik zo zúčastnených neľutoval strávenie valentínskeho dňa so šálkou kávy na Baileys coffee CUP 2023 vo Zvolene.

Sponzorsky súťaž podporili firmy IMS – Italmarket, Zvolen; Rajo; banskobystrická pražiareň kávy  Cipolla caffé; Baileys  – najpredávanejší írsky krémový likér s chuťou čokolády, karamelu, whisky a smotany. Ďalej sa na zabezpečení súťaže podieľali: Divadelná reštaurácia; Hotel Academic; GLOBUS, Zvolen; METRO; ROYAL GASTRO; Pink Harmony; SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene

ČLENOVIA POROTY

Stanislav Cibuľa – garant súťaže 

Michal Fajin, generálny riaditeľ Kúpeľov Číž

Katarína Magyarová – baristka

Pavel Herman – majiteľ kaviarne Un Caffé

Branislav Krpelan – majiteľ pizzerie v Prievidzi

Adam Tančin – barista, lektor Školy baristu 

Marek Svitek -barman,  barista, lektor Školy baristu

Oto Steiner – dovozca a predajca bio produktov

OCENENÍ ŠTUDENTI 

Ocenení boli:

1.miesto – Timotej Rudík – SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

2.miesto – Vanesa Tomaníková – Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany

3.miesto – Natália Ivaničová –Súkromná hotelová akadémia, Banská Štiavnica

Ocenení za:

najlepšie espresso – Mário Janoško – SOŠ obchodu a služieb, Púchov

najlepšie cappuccino – Peter Krenžel– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Čadca

najlepšie cappuccino LATTE ART – Adam Vajda – Hotelová akadémia, Nitra

najlepšiu techniku – Tatiana Poláčková – SSŠ EDUCO, Námestovo

najlepšiu prezentáciu – Marco Fürješ– SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

 Najlepší nováčik:

1.miesto – Daniela Pokoraczka– SOŠ služieb, Levice

2.miesto – Alex Krpelan – SOŠ obchodu a služieb, Prievidza

3.miesto – Eliška Bytčánková – SOŠ obchodu a služieb, Čadca

Cenu za najlepší nápoj  The Baileys Irish Cream získal Timotej Budinský zo SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom.

Text: Martina Stašeková
Foto: archív školy

Mohlo by sa vám páčiť

Máte svoje obľúbené víno? Dajte mu hlas v súťaži a vyhrajte ho!
Rastlinné jedlá sú novou príležitosťou
Krízy prajú odvážnym
V hlavnej úlohe cestoviny
Poznáme víťaza Rastlinného produktu roka 2023
OZNAČENÉ:BaileysBaristická súťažHotelová školaKáva
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Piešťany podľa Wintera
Nasledujúci článok Zimný festival jedla 2023 bol rekordný
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta