Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
GastroKonceptyTrendy

Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 30. novembra 2023
8 min. čítania
Zdieľať

Ovocie zavárané aj naložené v alkohole

Sezónu má všetko zavárané a v alkohole naložené ovocie (broskyne, marhule, slivky mandarínky, jahody, ananás, čučoriedky, jablká, hrušky, višne, čerešne, atď.).

Renesanciu prežívajú zabudnuté dary lesov, záhrad a lúk – moruše, jarabina, hloh, rakytník, trnky, šípky.

- Inzercia-
Ad image

Zimná slovenská kuchyňa je tiež sezónou pre všetko sušené ovocie, zimné odrody jabĺk a hrušiek, všetky druhy exotického ovocia, pomaranče, grapefruity, banány, mango, kokos, ananás, kivi, citróny, limetky.

Na popularite získavajú džemy vo svojich tisíckach kombinácií.

V ovocných šalátoch nech dominujú čerstvé citrusové plody a sterilizované ovocie.

- Inzercia -
Ad image
Foto: Freepik

Sezónne aj pri šalátoch

Šaláty sú populárne v reštauráciách celoročne, aj tie by však mali odrážať sezónu. Zimná slovenská kuchyňa do šalátov vo väčšej miere používa skôr ľadový šalát než kapusta, petržlenová vňať (tá kučeravá vydrží pod snehom v záhradke celú zimu), zimná čierna reďkovka, cvikla a koreňová zelenina (rôzne spôsoby krájania). Veľkým trendom je šalát z repy a kozieho syra v rôznych variáciách.

Z ťažších šalátov sú to cestovinové s kyslou smotanou a majonézou + mrazená zelenina viacdruhová, červená kapusta rezance + majonéza + mäkká saláma, trhaný ľadový šalát + strúhaná cvikla a mrkva, čierna reďkvička (julienne) + mrkva + cvikla + olej a celoročne obľúbenou stálicou je Coleslaw šalát.

Domáce cestoviny sú tiež celoročne obľúbené aj na teplo s drvenými paradajkami a pestom.

Na ochutenie šalátov sú úžasné za studena lisované oleje, netreba sa držať len olivového oleja – používajte makový, orechový, rakytníkový, ľanový, sezamový, z hroznových jadierok…

Predchádzajúca stránka123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Vianoce s profi-receptami
Ako chutí leto II.
Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?
Magický elixír
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Peter Mudrý Peter Mudrý: Čo ma posúva ako hoteliera
Nasledujúci článok Lyžovačka začína rekordnou porciou zjazdoviek
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Wellness

Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality

Lea Lisá
Lea Lisá
3. júna 2025
TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta