Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
  • O nás
Čítanie: Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
GastroKonceptyTrendy

Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 30. novembra 2023
8 min. čítania
Zdieľať

Ovocie zavárané aj naložené v alkohole

Sezónu má všetko zavárané a v alkohole naložené ovocie (broskyne, marhule, slivky mandarínky, jahody, ananás, čučoriedky, jablká, hrušky, višne, čerešne, atď.).

Renesanciu prežívajú zabudnuté dary lesov, záhrad a lúk – moruše, jarabina, hloh, rakytník, trnky, šípky.

Zimná slovenská kuchyňa je tiež sezónou pre všetko sušené ovocie, zimné odrody jabĺk a hrušiek, všetky druhy exotického ovocia, pomaranče, grapefruity, banány, mango, kokos, ananás, kivi, citróny, limetky.

Na popularite získavajú džemy vo svojich tisíckach kombinácií.

V ovocných šalátoch nech dominujú čerstvé citrusové plody a sterilizované ovocie.

Foto: Freepik

Sezónne aj pri šalátoch

Šaláty sú populárne v reštauráciách celoročne, aj tie by však mali odrážať sezónu. Zimná slovenská kuchyňa do šalátov vo väčšej miere používa skôr ľadový šalát než kapusta, petržlenová vňať (tá kučeravá vydrží pod snehom v záhradke celú zimu), zimná čierna reďkovka, cvikla a koreňová zelenina (rôzne spôsoby krájania). Veľkým trendom je šalát z repy a kozieho syra v rôznych variáciách.

Z ťažších šalátov sú to cestovinové s kyslou smotanou a majonézou + mrazená zelenina viacdruhová, červená kapusta rezance + majonéza + mäkká saláma, trhaný ľadový šalát + strúhaná cvikla a mrkva, čierna reďkvička (julienne) + mrkva + cvikla + olej a celoročne obľúbenou stálicou je Coleslaw šalát.

Domáce cestoviny sú tiež celoročne obľúbené aj na teplo s drvenými paradajkami a pestom.

Na ochutenie šalátov sú úžasné za studena lisované oleje, netreba sa držať len olivového oleja – používajte makový, orechový, rakytníkový, ľanový, sezamový, z hroznových jadierok…

Predchádzajúca stránka123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Žilinská hotelová akadémia prepája teóriu s praxou
Explózia farieb Mexika
Za čo sú dnes hostia ochotní dobre zaplatiť?
Predaj noviniek ako zábavný tímový projekt, aktívnych nápadito odmeňte
V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Peter Mudrý Peter Mudrý: Čo ma posúva ako hoteliera
Nasledujúci článok Lyžovačka začína rekordnou porciou zjazdoviek
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!

red.
red.
29. októbra 2025
Izraelskí hostia sa vracajú do slovenských hotelov
Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta