Okrúhly 10. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať prvýkrát po pandémii v štandardných podmienkach. Od 15. januára do 26. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.
A bolo ich rekordných 40!
Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa rozhodlo 40 reštaurácií zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných znovu sa naštartovať. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií.
10. ročník bol rekordný
Nárast rezervácií bol o 18 % viac oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2020. gurmánskej akcie sa zúčastnilo 7 620 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 540 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ festival podporil cez svoje značkySan Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier.Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a RTVS. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBAR, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo.
Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novoetablované prevádzky. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble, Sushi-YA food atelier Rovinka, Lokal Bistro Dunajská Streda, Olivia’s a Sushihanil zo Žiliny, MenJu a Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany, Wakizashi Topoľčany.
NAJ podľa organizátora
Najobľúbenejším festivalovým menu bola ponuka reštaurácie Mlyn 108 z Modry.
Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy.
Najviac rezervovaných menu z mimobratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál.
Najviac rezervovaných menu na východnom Slovenskumala Poetika Prešov.
Jolly Jockerom bola tentoraz rakúska TOP reštaurácia TRIAD – jej ponuka až šesťchodového vynikajúceho menu v hodnote 110 eur bola skôr sponzorským darom hosťom zo Slovenska.
Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – OhniskO Košice a bratislavská reštaurácia Bistronomy, ktorá ponúkla prvé festivalové vegetariánske menu.
Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2023 najviac prekvapili Roman Borovský z reštaurácie Semillon Vráblea Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava.
Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2023 stali:
Chute regiónov:
- Tekvicové velouté, rybie tofu, fermentovaná tekvica, čierny cesnak
UFO watch.taste.groove. Bratislava - Kačacie prsia so zelerovým pyré, zľahka zaúdené čerešňovými pilinami Afrodita Čereňany
- Jahňací chrbát, syr, mišpuľa, kvaka a šalotka Áčko Šurany
Ikonické jedlo:
- Vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou – Bistronomy Bratislava
- Králik – mrkva – zemiak – Semillon Vráble
- Marinovaný pstruh z ekofarmy s marinovanými kvetmi tatranskej bazy s kôprom a v soli naloženou uhorkou – Doma u nás Poprad
Kuchárova voľba:
- Nakladané prepeličie vajíčko v balzamicu s krémom z bielej špargle, so šunkovým a špargľovým želé a s kaviárom z hľuzoviek Mlyn 108 Modra
- Parfrait z kozieho syra, lieskový krokant, espuma z údených sliviek, chlebový čips s perníkovým korením Poetika Prešov
- Bravčový bok, krvavnica, jablká, zelerové pyré, kapustový mering TERRA Jasová
Nováčikom festivalu sa stala jednoznačne reštaurácia Semillon Vráble vedená šéfkuchárom Romanom Borovským, ktorá zaujala skoro 350 hostí.
Festivalovým dezertom 2023 je podľa voľby hostí tento rok:
Detská krupica – nezabudnuteľná chuť detstva podľa šéfkuchárov: Martin Korbelič a Tomáš Sika – MenJu Bratislava
ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku – lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska
Text: Radoslav Nackin
Autor je vydavateľ Gurmána na Slovensku a organizátor odborných gastronomických eventov.