Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Chcete sa odlíšiť? Ponúknite švajčiarske národné jedlo, zážitkové FONDUE!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Chcete sa odlíšiť? Ponúknite švajčiarske národné jedlo, zážitkové FONDUE!
GastroJedlá a recepty

Chcete sa odlíšiť? Ponúknite švajčiarske národné jedlo, zážitkové FONDUE!

Helena Kramárová
Helena Kramárová
Uverejnené: 31. októbra 2024
5 min. čítania
Zdieľať

Hamburger, hotdog, kebab, pizza, suši, poké či mexické quesadillas – to všetko sa už zabývalo na našich stoloch a v reštauračnej ponuke. Začína sa to trendsetterom, ktorý prinesie do domoviny kúsok netradična, a nová móda je na svete. Našou inšpiráciou na netradičné chvíle je unikátny zážitok s názvom FONDUE.

Koncoročné obdobie je časom spoločných stretnutí, bohatých na smiech, zábavu a, samozrejme, dobré jedlo. A prečo nie rovno spoločné? Prekvapte hostí zážitkovou večerou, o ktorej budú hovoriť, fotiť si ju a zdieľať… Možno ich inšpiruje k domácej príprave a možno k opätovnej návšteve vášho zariadenia.

- Inzercia-
Ad image

Bohatstvo a hrdosť Švajčiarov

Švajčiarske fondue má bohatú, aj keď nejednoznačnú históriu. Jeho prvá zmienka pochádza už z Homérovej Iliady z obdobia okolo roku 800 až 725 p. n. l. , kde je fondue opísané ako zmes kozieho syra, vína a múky. Koncom 17. storočia švajčiarska kuchárska kniha Kochbuch der Anna Margaretha Gessner uvádza varenie syra s vínom. Iné zdroje tvrdia, že roľníci vo švajčiarskych horách vytvorili toto jedlo so zámerom využiť zvyšky chleba a syra počas chladnejších mesiacov. Moderné fondue, ako ho poznáme dnes – tavený syr a víno v hrnci nad otvoreným ohňom – pochádza z konca 19. storočia s koreňmi vo francúzskom regióne Rhône-Alpes pri hraniciach so Ženevou. Neskôr v roku 1930 ho Švajčiarska únia syrov vyhlásila za národné jedlo krajiny – a odvtedy sa Švajčiari do minulosti neobzerajú.

Najčastejšie sa pripravujú štyri druhy fondue – syrové, čokoládové, olejové (známe aj ako mäsové fondue) a vývarové. Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť fondue – fantázii sa medze nekladú, na internete nájdete stovky inšpirácií, tu je zopár z nich.

Tradičné syrové fondue

Tento jednoduchý recept je klasickým švajčiarskym syrovým fondue so syrmi Gruyere a ementál.

- Inzercia -
Ad image

Ingrediencie:

veľký strúčik cesnaku – pozdĺžne prekrojený na polovicu

1 1/2 polievkovej lyžice Kirschwasser (alebo Cherry Brandy)

čajová lyžička čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy Meyer

šálka suchého bieleho vína (Chardonnay, Sauvignon Blanc alebo Torrontes) 450 g syra Gruyere – strúhaný

225 g ementálskeho syra (alebo švajčiarskeho) – strúhaný

1 1/4 polievkovej lyžice kukuričného škrobu

1/8 čajovej lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia

čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

štipka soli

Postup:

Potrite dno a polovicu stien nádoby na fondue cesnakom. Do nádoby vložte oba strúhané syry, pridajte víno a posypte kukuričným škrobom. Varte na strednom ohni, kým sa syr neroztopí, za častého miešania. Pridajte cherry, soľ, čierne korenie a štipku muškátového orieška. Varte ďalšie 3 – 4 minúty, potom pridajte citrónovú šťavu. Pokračujte v miernom miešaní, kým nebude úplne hladká. Znížte teplotu na stredne nízku a ihneď podávajte.

Čo namáčať do syrového fondue?

– tradične sa do syrového fondue namáča chlieb napichnutý na dlhých paličkách

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Koktail je zážitkom aj očakávaním
Gastro Vianoce 2024 v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch
Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
Predaj noviniek ako zábavný tímový projekt, aktívnych nápadito odmeňte
Varíme sezónne. Ako chutí jar?
OZNAČENÉ:Čokoládové fondueSpoločné jedloŠvajčiarske národné jedloSyrové
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Helena Kramárová
Sledovať:
Jablko nepadlo ďaleko od stromu a tak aj druhá generácia rodinného vydavateľstva Hoteliera začala prispievať svojimi odbornými znalosťami z branže. Teoretickými z alma mater mnohých hotelierov – UMB v Banskej Bystrici a privátnej univerzity Excelia vo francúzskom La Rochelle, ako aj praktickými skúsenosťami z jedného z najlepších slovenských hotelov Grand Hotel Kempinski High Tatras. Vďaka plynulej angličtine bude pre vás skvelým zdrojom noviniek a inšpirácií zo sveta.
Predchádzajúci článok Jesenný kurz revenue manažmentu I.
Nasledujúci článok WORLD EXPO 2025: Slovensko ako srdce inšpirácií
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta