Hamburger, hotdog, kebab, pizza, suši, poké či mexické quesadillas – to všetko sa už zabývalo na našich stoloch a v reštauračnej ponuke. Začína sa to trendsetterom, ktorý prinesie do domoviny kúsok netradična, a nová móda je na svete. Našou inšpiráciou na netradičné chvíle je unikátny zážitok s názvom FONDUE.
Koncoročné obdobie je časom spoločných stretnutí, bohatých na smiech, zábavu a, samozrejme, dobré jedlo. A prečo nie rovno spoločné? Prekvapte hostí zážitkovou večerou, o ktorej budú hovoriť, fotiť si ju a zdieľať… Možno ich inšpiruje k domácej príprave a možno k opätovnej návšteve vášho zariadenia.
Bohatstvo a hrdosť Švajčiarov
Švajčiarske fondue má bohatú, aj keď nejednoznačnú históriu. Jeho prvá zmienka pochádza už z Homérovej Iliady z obdobia okolo roku 800 až 725 p. n. l. , kde je fondue opísané ako zmes kozieho syra, vína a múky. Koncom 17. storočia švajčiarska kuchárska kniha Kochbuch der Anna Margaretha Gessner uvádza varenie syra s vínom. Iné zdroje tvrdia, že roľníci vo švajčiarskych horách vytvorili toto jedlo so zámerom využiť zvyšky chleba a syra počas chladnejších mesiacov. Moderné fondue, ako ho poznáme dnes – tavený syr a víno v hrnci nad otvoreným ohňom – pochádza z konca 19. storočia s koreňmi vo francúzskom regióne Rhône-Alpes pri hraniciach so Ženevou. Neskôr v roku 1930 ho Švajčiarska únia syrov vyhlásila za národné jedlo krajiny – a odvtedy sa Švajčiari do minulosti neobzerajú.
Najčastejšie sa pripravujú štyri druhy fondue – syrové, čokoládové, olejové (známe aj ako mäsové fondue) a vývarové. Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť fondue – fantázii sa medze nekladú, na internete nájdete stovky inšpirácií, tu je zopár z nich.
Tradičné syrové fondue
Tento jednoduchý recept je klasickým švajčiarskym syrovým fondue so syrmi Gruyere a ementál.
Ingrediencie:
veľký strúčik cesnaku – pozdĺžne prekrojený na polovicu
1 1/2 polievkovej lyžice Kirschwasser (alebo Cherry Brandy)
čajová lyžička čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy Meyer
šálka suchého bieleho vína (Chardonnay, Sauvignon Blanc alebo Torrontes) 450 g syra Gruyere – strúhaný
225 g ementálskeho syra (alebo švajčiarskeho) – strúhaný
1 1/4 polievkovej lyžice kukuričného škrobu
1/8 čajovej lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
štipka soli
Postup:
Potrite dno a polovicu stien nádoby na fondue cesnakom. Do nádoby vložte oba strúhané syry, pridajte víno a posypte kukuričným škrobom. Varte na strednom ohni, kým sa syr neroztopí, za častého miešania. Pridajte cherry, soľ, čierne korenie a štipku muškátového orieška. Varte ďalšie 3 – 4 minúty, potom pridajte citrónovú šťavu. Pokračujte v miernom miešaní, kým nebude úplne hladká. Znížte teplotu na stredne nízku a ihneď podávajte.
Čo namáčať do syrového fondue?
– tradične sa do syrového fondue namáča chlieb napichnutý na dlhých paličkách