Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Manažment

Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta

Iveta Pupišová
Iveta Pupišová
Uverejnené: 5. júna 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Hotel je organizmus, v ktorom musia byť jasné pravidlá. Hotelové štandardy zhŕňajú tieto pravidlá. Slúžia na to, aby sme sa vždy vedeli vrátiť do hlavnej stanice a nefungovali v chaose. Vďaka nim je riadenie hotela oveľa jednoduchšie. Zaujímavé je, že majitelia väčšiny menších zariadení skalopevne veria, že oni ich nepotrebujú.

Deväťdesiatdeväť percent situácií v hoteli sa dá predvídať. Vo všetkých týchto situáciách viete vďaka štandardom zabezpečiť, že vaši zamestnanci budú presne vedieť, čo majú robiť.

- Inzercia-
Ad image

Vďaka štandardom fungujete systémovo

Ak práve nepatríte k malej hŕstke zamestnancov zahraničných sieťových hotelov, fungujúcich podľa štandardov, možno ani netušíte, kde by ste k nim prišli. Možno si myslíte, že vy štandardy nepotrebujete, lebo vy sa viete dohodnúť na tom, čo kto robí a každý to chápe. Že štandardy sú pre veľké hotely. Ale nie je to tak.

Cieľom štandardov je urobiť z hotela alebo penziónu každej veľkosti dobre fungujúci systém. Slúžia na to, aby sme nefungovali v chaose. Aby sme sa vždy vedeli vrátiť k podstate, k zoznamu a opisu činností pre jednotlivé pozície. Každé jedno oddelenie musí mať spísané všetky činnosti – čo sa kedy robí a ako to má vyzerať. Inak ľudia začnú robiť chaos pri neštandardných situáciách. Sú to často úplne logické a jednoduché aktivity, ktoré je dobré mať na papieri.

 My nepotrebujeme štandardy

V mnohých hoteloch, ktoré majú záujem o tréningy zamestnancov, sa stretávam s tým, že nemajú štandardy, ani snímku dňa, ale povedia, že oni v podstate všetko vedia, čo majú robiť a nepotrebujú ich. To sú zbytočné papiere. Nemajú ani žiaden check list činností. A už po pol hodine prídeme na to, že nejakú konkrétnu vec nikto neurobil a hľadá sa dôvod a vinník, že to mal vedieť a mal urobiť… a podobne.

- Inzercia -
Ad image

Príde sa na to, že čašník neponúka aktuálne sezónne menu, hoci vie o tom, že by to mal robiť. Že nová servírka chodí ako bezprizorná a nevie, čo má robiť. Alebo prečo je špinavá polička? Preto, lebo sa nikde jasne nepíše, že sa napríklad každú nedeľu poobede má umývať. Keď máte novú umývačku riadov a čašníčka nemá v štandardoch napísané, že raz do týždňa tam musí dať odvápňovaciu tabletku, tak jej to nikto nepripomenie, nik si na to nespomenie a umývačka sa zničí. A potom je šéf naštvaný, chce dať škodu zosobniť. Naštvaný je aj vtedy, keď nastane problém s dodržiavaním HACCP a má to dôsledky. Ide o milión drobností, ktorým sa dá štandardmi predísť.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Vzťahy na pracovisku sú vizitkou manažéra
Ako prísť k štandardom?
Medzinárodný kongres rodinných firiem
7 jednoduchých krokov k motivujúcej spätnej väzbe
Nájde si LEAN – štíhle riadenie, cestu do hotelovej sféry?
OZNAČENÉ:štandardy
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Iveta Pupišová
Za nefungujúcimi procesmi často nachádza nefungujúce vzťahy, preto pre Hoteliera už roky píše o vzťahoch medzi zamestnancami, oddeleniami, majiteľmi a riaditeľmi, zamestnancami a klientmi. Nekompromisne a bez príkras poodhaľuje hotelový život „za oponou” do takej miery, že sa v článkoch nájde nejeden hotelier. Vo svojej Akadémii hoteliera je špecialistkou na tréning a mentoring hotelového personálu a mystery shopping.
Predchádzajúci článok Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Nasledujúci článok Čo bude na raňajky?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta