Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Manažment

Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta

Iveta Pupišová
Iveta Pupišová
Uverejnené: 5. júna 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Hotel je organizmus, v ktorom musia byť jasné pravidlá. Hotelové štandardy zhŕňajú tieto pravidlá. Slúžia na to, aby sme sa vždy vedeli vrátiť do hlavnej stanice a nefungovali v chaose. Vďaka nim je riadenie hotela oveľa jednoduchšie. Zaujímavé je, že majitelia väčšiny menších zariadení skalopevne veria, že oni ich nepotrebujú.

Deväťdesiatdeväť percent situácií v hoteli sa dá predvídať. Vo všetkých týchto situáciách viete vďaka štandardom zabezpečiť, že vaši zamestnanci budú presne vedieť, čo majú robiť.

- Inzercia-
Ad image

Vďaka štandardom fungujete systémovo

Ak práve nepatríte k malej hŕstke zamestnancov zahraničných sieťových hotelov, fungujúcich podľa štandardov, možno ani netušíte, kde by ste k nim prišli. Možno si myslíte, že vy štandardy nepotrebujete, lebo vy sa viete dohodnúť na tom, čo kto robí a každý to chápe. Že štandardy sú pre veľké hotely. Ale nie je to tak.

- Inzercia-
Ad image

Cieľom štandardov je urobiť z hotela alebo penziónu každej veľkosti dobre fungujúci systém. Slúžia na to, aby sme nefungovali v chaose. Aby sme sa vždy vedeli vrátiť k podstate, k zoznamu a opisu činností pre jednotlivé pozície. Každé jedno oddelenie musí mať spísané všetky činnosti – čo sa kedy robí a ako to má vyzerať. Inak ľudia začnú robiť chaos pri neštandardných situáciách. Sú to často úplne logické a jednoduché aktivity, ktoré je dobré mať na papieri.

 My nepotrebujeme štandardy

V mnohých hoteloch, ktoré majú záujem o tréningy zamestnancov, sa stretávam s tým, že nemajú štandardy, ani snímku dňa, ale povedia, že oni v podstate všetko vedia, čo majú robiť a nepotrebujú ich. To sú zbytočné papiere. Nemajú ani žiaden check list činností. A už po pol hodine prídeme na to, že nejakú konkrétnu vec nikto neurobil a hľadá sa dôvod a vinník, že to mal vedieť a mal urobiť… a podobne.

- Inzercia -
Ad image

Príde sa na to, že čašník neponúka aktuálne sezónne menu, hoci vie o tom, že by to mal robiť. Že nová servírka chodí ako bezprizorná a nevie, čo má robiť. Alebo prečo je špinavá polička? Preto, lebo sa nikde jasne nepíše, že sa napríklad každú nedeľu poobede má umývať. Keď máte novú umývačku riadov a čašníčka nemá v štandardoch napísané, že raz do týždňa tam musí dať odvápňovaciu tabletku, tak jej to nikto nepripomenie, nik si na to nespomenie a umývačka sa zničí. A potom je šéf naštvaný, chce dať škodu zosobniť. Naštvaný je aj vtedy, keď nastane problém s dodržiavaním HACCP a má to dôsledky. Ide o milión drobností, ktorým sa dá štandardmi predísť.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Jesenný kurz revenue manažmentu II.
Nájde si LEAN – štíhle riadenie, cestu do hotelovej sféry?
Eko(no)logicky aj v MICE sezóne
Tringelty. Ako ich delíte?
Efektívne hotelierstvo
OZNAČENÉ:štandardy
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Iveta Pupišová
Za nefungujúcimi procesmi často nachádza nefungujúce vzťahy, preto pre Hoteliera už roky píše o vzťahoch medzi zamestnancami, oddeleniami, majiteľmi a riaditeľmi, zamestnancami a klientmi. Nekompromisne a bez príkras poodhaľuje hotelový život „za oponou” do takej miery, že sa v článkoch nájde nejeden hotelier. Vo svojej Akadémii hoteliera je špecialistkou na tréning a mentoring hotelového personálu a mystery shopping.
Predchádzajúci článok Čo najviac chutí šéfkuchárom? Budete prekvapení!
Nasledujúci článok Čo bude na raňajky?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Regióny

Priehrada Liptovská Mara – poznaná aj nepoznaná

TS
TS
26. júla 2025
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Gastrolove 2025: Ako žiť a prežiť v gastronómii aj ďalšie roky
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta