Ako lokálpatriot pôsobí od skončenia školy v regióne, kde býva a odkiaľ pochádza. A má to šťastie, že ide o najnavštevovanejší región Slovenska – Liptov. Pred pár mesiacmi sa presunul z jednej doliny do druhej… Rušný Wellness Hotel Chopok v Demänovskej doline po siedmich rokoch vymenil za oázu pokoja a zdravého životného štýlu, novootvorený Hotel Fitak v Liptovskom Jáne, vstupnej bráne do Jánskej doliny.
Hoci som vyštudoval regionálny rozvoj, cestovný ruch si ma získal od prvých pracovných skúseností. Po ukončení školy som pracoval v Klastri Liptov, kde som sa relatívne rýchlo dostal na pozíciu manažéra Liptov Region Card, čo bola jedna z prvých regionálnych kariet na Slovensku. Odtiaľ som sa presunul na recepciu Hotela Fis Jasná. Vedúceho recepcie som robil aj na Wellness Hoteli Chopok, kde som po troch rokoch nahradil na riaditeľskej stoličke pána Tomáša Kubicu. Ak mám hovoriť o tom, čo ma posunulo v živote ako hoteliera, musím spomenúť v prvom rade jeho.
Bol to pán hotelier! Svojimi skúsenosťami a prístupom nás všetkých posúval dopredu. Každý riaditeľ je iný, podľa toho, kde predtým pôsobil. Niekto sleduje len čísla v tabuľkách, iný sa stále točí okolo kongresov, lebo predtým robil kongresového manažéra. A to sme obaja považovali za niečo, čo je úplne v poriadku. Pán riaditeľ Kubica mal rád reštauráciu vďaka jeho dlhodobej práci prevádzkového manažéra v reštauráciách hotelov. Najradšej chodil pomedzi hostí a venoval sa im. Ja som sa vždy najradšej venoval záležitostiam okolo recepcie a zvyšovania tržieb, lebo som robil vedúceho recepcie a v tomto smere viem dať hotelu najviac. Popritom sa stále učím nové veci.
Na práci hoteliera ma najviac baví a zároveň posúva široký záber prác. Dokonca širší, ako pri vedení zabehnutého hotela. Hotel Fitak som „dostal“ vo fáze úplného začiatku, tesne pred jeho kolaudáciou. Iba ako miesto, kde kedysi stál starý penzión – bez konceptu, len novo postavenú, takmer nezariadenú budova. Dnes máme hotel otvorený tretí mesiac a v druhom mesiaci sme mali už 50 %-nú obsadenosť. To ma, aj napriek skúsenostiam v hotelierstve, prekvapilo, nečakal som ju až takú vysokú. V cestovnom ruchu pracujem 12 rokov od skončenia školy, stále na Liptove. Takže viem, čo môžem kde očakávať, no tento vývoj ma pozitívne prekvapil.
Medzi dnešným dňom a začiatkom mojej práce boli mesiace, kedy som spával pár hodín denne… Práce boli takého širokého rozsahu, aký som nikdy predtým neriešil. I keď je hotel malý, musí absolvovať celú spleť postupov rovnako ako iné veľké hotely. Práca bola a je taká pestrá a rôznorodá, že niekedy ani neviem povedať, čo som celý deň robil – a je to tak dodnes. Pri hoteli totiž platí, že si v začiatkoch hľadá svoje miesto, identitu, klientelu… Robíte v priebehu dňa sto drobných vecí. S tým som hovoril, toľkokrát som telefonoval, niekoľkokrát odpísal na mailovú komunikáciu, ukázal kolegovi, čo treba spraviť, doplniť, niečo som si všimol, zapísal, vybavil, objednal…
Mal som to šťastie, že investori mali iba vybudovaný priestor na pozemku v atraktívnej lokalite a nimi načrtnutý koncept som mohol od začiatku tvoriť a maximálne rozvíjať. Ďalšie šťastie mám v ich dôvere. Podporujú v mojich nápadoch a myšlienkach, lebo vidia, že riešim veci racionálne a v súlade s konceptom hotela, s ktorým sa stotožňujú.
Posúvajú ma možnosti, ktoré vytvára originálny wellness a fitness koncept. Nové nápady, ktoré s tímom rovnako nadšených kolegov môžeme realizovať, z toho vznikajúce zaujímavé produkty. Jedinečnosť malého hotela. A v neposlednom rade časový priestor, ktorý môžem osobne venovať hosťom a získavať tak vzácnu spätnú väzbu a inšpiráciu pre ďalší rozvoj hotela.