Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Varíme sezónne. Ako chutí jar?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Varíme sezónne. Ako chutí jar?
GastroJedlá a receptyTrendy

Varíme sezónne. Ako chutí jar?

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 6. marca 2024
10 min. čítania
Zdieľať

Sila mladých výhonkov

Pikantná aróma čerstvého kôpru trochu pripomína zmes anízu, fenikla a rasce. V omáčkach a jedle viac vynikne čerstvý, netreba ho dlho variť, skôr ho pridať tesne pred dokončením jedla. Sušený môžeme použiť na začiatok varenia. Pochádza z južného Ruska, patrí medzi základné bylinky ruskej kuchyne. Najlepšie chutia špičky koncov tejto rastliny.

Mladý hrášok sa vďaka potravinárskemu priemyslu a rýchlemu zmrazovaniu stal celoročnou potravinou, ale čo sa vyrovná chuti čerstvo obratého hrášku zo záhona? Hrášok perfektne chutí v kombinácii s čerstvou mätou a to struky aj bôby.

- Inzercia-
Ad image

Mladé výhonky semienok a mladé lístky z nich obsahujú silu, čo potvrdzuje aj fakt, že pšeničné zrnko pri klíčení má silu zdvihnúť záťaž 2,5 tony. Klíčky vyrastú z čohokoľvek – či je to hrach, šošovica, cícer, mungo, sója, čierny a biely sezam, ľan, jačmeň, ovos, pohánka, pšenica, žito, tekvica, slnečnica. Ak ich nazvem elixírom zdravia, určite to nepreženiem. Pozor, aj tu platí zásada všetkého s mierou. Denná dávka by nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu suchých plodov. Klíčky strukovín odporúčam zblanšírovať – to znamená spariť horúcou vodou a prudko schladiť v studenej. Zbavíme ich tak horčiny a sú sladšie a chutnejšie. 

Do jarnej kuchyne tiež odporúčam mäkké a tavené syry, vajíčka, všetky druhy tvarohu, a bryndzu.

Kuchárske tipy

Ponúknite svojim hosťom zeleninové šaláty a nátierky nakombinované z jarných surovín. Skúste napríklad kuracie kúsky na jarnom šaláte s valeriánkou a pažítkovým prelivom, alebo rôzne nátierky vyrobené z jarných surovín a vareného vajíčka – kôprovú, pažítkovú, tuniakovu, reďkovkovú či tvarohovú.

- Inzercia -
Ad image

Ako jarné zeleninové jedlá odporúčam mladý špenát na cesnaku so strateným vajíčkom, zemiaky s kôprovým tvarohom a jarnou cibuľkou, hráškové rizoto s domácim jarným pestom z medvedieho cesnaku, zapekané palacinky so špenátom a bryndzou (taveným syrom), dusený kaleráb na masle s jarnými bylinkami a žeruchou, či svieži špenátový prívarok s vareným vajíčkom.

Z polievok najmä hráškový krém s pažítkou, kôprovú, špargľový krém s reďkovkou, polievku z medvedieho cesnaku a cíceru, kalerábovú, špenátovú, alebo mliečnu ovarovú s chrenom.

Hovädzie, bravčové, kuracie dusené plátky alebo kocky môžeme pripraviť na omáčke chrenovej, kôprovej, pažítkovej, či syrovej s jarnou cibuľkou.

Vhodné sú plnené mäsá s rôznymi typmi vajíčkových praženíc a jarnými surovinami. Odporúčam kurací steak plnený bylinkovou praženicou a hráškom, kurací plátok na jarnej zelenine s pažítkovou ryžou, bravčové karé plnené bylinkovým kalerábom, bravčovú krkovičku plnenú bryndzou a jarnou cibuľkou, či kuracie stehno plnené jarnými bylinkami a žemľou. Králičie stehno je výborné na horčicovej omáčke so žeruchou, alebo na chrenovej omáčke.

… až po sladkú bodku

Cestoviny sa dobre kombinujú s jarným kalerábom a bylinkami, so špargľou a šunkou, so špenátom, cesnakom a rukolou, s kôprovou omáčkou, alebo s tvarohom a jarnou cibuľkou.

Ryby v kombinácii s plodmi jari sú chutné, zdravé a trendy. Skúste tresku na karotke, mede a cesnaku s novými zemiakmi, pečeného pstruha plneného jarnou plnkou, pstruha na zemiakovej kaši s medvedím cesnakom, pečené filé s horčicovým prelivom a žeruchou, alebo pošírovanú tresku s pažítkovým prelivom.

Ako sladká bodka v podobe dezertu určite nesklame bublanina z jahôd a rebarbory, domáci koláč z májových čerešní, jahodová roláda z piškótového cesta, kysnutý tvarohový koláč, či smotanový pohár s čerstvými jahodami a rebarborou.

Foto: Unsplash a archív autora

Predchádzajúca stránka123

Mohlo by sa vám páčiť

COFFEE CUP 2025: Mladí baristi predviedli symfóniu vôní
Infinity – šoker, ktorý varí za vás!
Nesmrteľný TATARÁK. Pompéznosť jedla zavŕšte pri zákazníkovom stole namiešaním na mieru
Tradičná kuchyňa so závanom exotiky? Prečo nie!
Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
OZNAČENÉ:Gastrojaršéfkuchársezónasurovinytovaroznalectvo
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
Nasledujúci článok Jasná a Tatry využili ochladenie na zasnežovanie
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Cestovný ruch

Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv

TS
TS
31. mája 2025
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
Vybavenie hotela s príbehom. Bohéme Collection vstupuje na Slovensko
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta