Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Varíme sezónne. Ako chutí jar?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Varíme sezónne. Ako chutí jar?
GastroJedlá a receptyTrendy

Varíme sezónne. Ako chutí jar?

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 6. marca 2024
10 min. čítania
Zdieľať

Sila mladých výhonkov

Pikantná aróma čerstvého kôpru trochu pripomína zmes anízu, fenikla a rasce. V omáčkach a jedle viac vynikne čerstvý, netreba ho dlho variť, skôr ho pridať tesne pred dokončením jedla. Sušený môžeme použiť na začiatok varenia. Pochádza z južného Ruska, patrí medzi základné bylinky ruskej kuchyne. Najlepšie chutia špičky koncov tejto rastliny.

Mladý hrášok sa vďaka potravinárskemu priemyslu a rýchlemu zmrazovaniu stal celoročnou potravinou, ale čo sa vyrovná chuti čerstvo obratého hrášku zo záhona? Hrášok perfektne chutí v kombinácii s čerstvou mätou a to struky aj bôby.

Mladé výhonky semienok a mladé lístky z nich obsahujú silu, čo potvrdzuje aj fakt, že pšeničné zrnko pri klíčení má silu zdvihnúť záťaž 2,5 tony. Klíčky vyrastú z čohokoľvek – či je to hrach, šošovica, cícer, mungo, sója, čierny a biely sezam, ľan, jačmeň, ovos, pohánka, pšenica, žito, tekvica, slnečnica. Ak ich nazvem elixírom zdravia, určite to nepreženiem. Pozor, aj tu platí zásada všetkého s mierou. Denná dávka by nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu suchých plodov. Klíčky strukovín odporúčam zblanšírovať – to znamená spariť horúcou vodou a prudko schladiť v studenej. Zbavíme ich tak horčiny a sú sladšie a chutnejšie. 

Do jarnej kuchyne tiež odporúčam mäkké a tavené syry, vajíčka, všetky druhy tvarohu, a bryndzu.

Kuchárske tipy

Ponúknite svojim hosťom zeleninové šaláty a nátierky nakombinované z jarných surovín. Skúste napríklad kuracie kúsky na jarnom šaláte s valeriánkou a pažítkovým prelivom, alebo rôzne nátierky vyrobené z jarných surovín a vareného vajíčka – kôprovú, pažítkovú, tuniakovu, reďkovkovú či tvarohovú.

Ako jarné zeleninové jedlá odporúčam mladý špenát na cesnaku so strateným vajíčkom, zemiaky s kôprovým tvarohom a jarnou cibuľkou, hráškové rizoto s domácim jarným pestom z medvedieho cesnaku, zapekané palacinky so špenátom a bryndzou (taveným syrom), dusený kaleráb na masle s jarnými bylinkami a žeruchou, či svieži špenátový prívarok s vareným vajíčkom.

Z polievok najmä hráškový krém s pažítkou, kôprovú, špargľový krém s reďkovkou, polievku z medvedieho cesnaku a cíceru, kalerábovú, špenátovú, alebo mliečnu ovarovú s chrenom.

Hovädzie, bravčové, kuracie dusené plátky alebo kocky môžeme pripraviť na omáčke chrenovej, kôprovej, pažítkovej, či syrovej s jarnou cibuľkou.

Vhodné sú plnené mäsá s rôznymi typmi vajíčkových praženíc a jarnými surovinami. Odporúčam kurací steak plnený bylinkovou praženicou a hráškom, kurací plátok na jarnej zelenine s pažítkovou ryžou, bravčové karé plnené bylinkovým kalerábom, bravčovú krkovičku plnenú bryndzou a jarnou cibuľkou, či kuracie stehno plnené jarnými bylinkami a žemľou. Králičie stehno je výborné na horčicovej omáčke so žeruchou, alebo na chrenovej omáčke.

… až po sladkú bodku

Cestoviny sa dobre kombinujú s jarným kalerábom a bylinkami, so špargľou a šunkou, so špenátom, cesnakom a rukolou, s kôprovou omáčkou, alebo s tvarohom a jarnou cibuľkou.

Ryby v kombinácii s plodmi jari sú chutné, zdravé a trendy. Skúste tresku na karotke, mede a cesnaku s novými zemiakmi, pečeného pstruha plneného jarnou plnkou, pstruha na zemiakovej kaši s medvedím cesnakom, pečené filé s horčicovým prelivom a žeruchou, alebo pošírovanú tresku s pažítkovým prelivom.

Ako sladká bodka v podobe dezertu určite nesklame bublanina z jahôd a rebarbory, domáci koláč z májových čerešní, jahodová roláda z piškótového cesta, kysnutý tvarohový koláč, či smotanový pohár s čerstvými jahodami a rebarborou.

Foto: Unsplash a archív autora

Predchádzajúca stránka123

Mohlo by sa vám páčiť

Polievka je grunt!
Ako chutí leto II.
Zachráni zníženie DPH pre reštauračné a stravovacie služby branžu?
Menu à la Tichá noc
Máte svoje obľúbené víno? Dajte mu hlas v súťaži a vyhrajte ho!
OZNAČENÉ:Gastrojaršéfkuchársezónasurovinytovaroznalectvo
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
Nasledujúci článok Jasná a Tatry využili ochladenie na zasnežovanie
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Manažment

Efektívna porada. Vyhnite sa chybám na mítingoch

Peter Seemann
Peter Seemann
19. novembra 2025
Hotelierka roka 2024 Michaela Pospiš Grančičová: „Hotelierstvo musí mať človek v srdci.“
Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta