Koncom apríla sa v Refinery Gallery v Bratislave uskutočnil 8. ročník Gastronomy Slovakia, sympózia o modernej gastronómii a svetových trendoch, ktorého sa zúčastnilo 400 odborných hostí. Organizátorom bol bedeker Gurmán na Slovensku.
Lukratívny gastronomický event avantgardnej kuchyne navštívili odborníci v gastrobiznise. Majitelia, F&B manažéri a šéfkuchári si vychutnali živé vystúpenia a workshopy najlepších šéfkuchárov Európy. Viruózi svojho remesla sa na Gastronomy Slovakia podelili o svetové trendy v modernej gastronómii.

Live cooking shows
Interaktívne live cooking shows Gastronomy Slovakia na pódiu prebiehali s michelinskými esami. Kto divákov tento rok inšpiroval?
Oriol CASTRO, 2 michelinské hviezdy a majiteľ 3. najlepšej reštaurácie na svete 2022 DISFRUTAR v Barcelone.
Gaetano TROVATO, 2 michelinské hviezdy a majiteľ reštaurácie ARNOLFO, Toskánsko
István PESTI, 2 michelinské hviezdy, Plátan restaurant, Maďarsko
Paul Ivič, 1 michelinská hviezda, prvá vegetariánska reštaurácia v Rakúsku ocenená michelinskou hviezdou
Jozef Breza, Kuchár roka 2022 na Slovensku. Spoločne s majiteľkou a somelierkou Gašperovho mlyna Slávkou Raškovič priblížili, ako dosiahli vrchol aj na báze čisto slovenských jedál a produktov. Okrem 3 Zlatých hviezdičiek bol ich podnik ocenený aj za ekologický prístup novinkou Gurmán Awards Zelenou vidličkou.
Uwe Machreich z reštaurácie TRIAD s jeho dlhoročným sous chefom Slovákom Romanom Chňapekom.

Workshopy a masterclassy
Somelieri a čašníci mali možnosť pozrieť a vychutnať na Gastronomy Slovakia zaujímavé masterclassy, napríklad so someliérom Tomášom Šajgalom o párovaní jedla a vína. Ďalšou inšpiráciou bol Miro Balla, riaditeľ a someliér Selaví. Hovoril o tom, ako môžu slovenské vína najlepšie podporiť chute špecialít z regiónov celého Slovenska. Účastníkov prekvapila Diana Barnová, manažérka a someliérka reštaurácie Irin párovaním autorských nealko drinkov s jedlami. Diana je samoukom, ktorý môže byť svojím entuziazmom príkladom aj profesionálnym someliérom.

Majiteľov a F&B manažérov zaujal na Gastronomy Slovakia masterclass o káve a najčastejších chybách pri jej výbere s Marekom Fajčíkom (Ebenica coffee). Kuchárov inšpiroval workshop Jána Dudu, šéfkuchára Bidfood Slovakia s.r.o. netradičným použitím suvidovaného mäsa na grilovanie. Grilovalo sa na otvorenom ohni na trendových griloch OFYR. O catering hostí sa postarali spoločnosť Bidfood, hlavný partner Gastronomy Slovakia a gastro partneri Upfield a Imeso.

GASTRONOMY SLOVAKIA 2023 v číslach:
8 michelinských hviezd (5 šéfkuchári)
3 Zlaté vidličky, Kuchár roka 2022 na Slovensku
25 špeciálnych vystavovateľov
5 Masterclassov a workshopov
400 odborných hostí
