Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Varíme sezónne. Ako chutí jar?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Varíme sezónne. Ako chutí jar?
GastroJedlá a receptyTrendy

Varíme sezónne. Ako chutí jar?

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 6. marca 2024
10 min. čítania
Zdieľať

S čím skombinovať jarné suroviny, ktoré časti plodov sú jedovaté a čoho sa v jarnej kuchyni vyvarovať? Ktorú špargľu lúpať a ktorú nie? Radí špecialista na tovaroznalectvo Vlado Morochovič.

Jar prináša do života novú energiu, vône, emócie, mladosť a sviežosť. A presne to prichádza aj na tanier. Jarné jedlo charakterizuje chuť jarnej trávy, ktorá sa prejaví v surovinách, najmä v syroch, ako sú tvarohy, bryndza, tzv. prvé syry – hrudky. Prichádza sila v mladých klíčkoch, výhonkoch a bylinkách, mladosť a sviežosť na každom kroku v kuchyni zastupuje mäso z mladých kusov – jahňacina, teľacina, kozľacina. Vôňa emócie pochádza z jedlých jarných kvetov.

Od poetického úvodu prejdeme k prozaickému zloženiu, charakteristickým vlastnostiam a trendovým formám prípravy jednotlivých jarných surovín.

Mäso a ryby

Z výživového hľadiska odporúčam jahňacie, teľacie a kozľacie mäso, ktoré má oproti starším kusom menej loja a arómy, rýchlejšiu tepelnú upravu a teda je aj ľahšiu stráviteľnosť. Škoda len, že celá produkcia jahňacieho mäsa zo slovenských salašov putuje do Talianska. Keď chceme kúpiť jahňacinu, nasmeruje nás to na produkciu z Nového Zélandu. Preto je dobré, keď sa šéfkuchári rozhliadnu po okolí a hľadajú alternatívy z malých domácich chovov.

Obľube sa tešia všetky druhy hydinového mäsa najmä preto, že dnes je potrebné odľahčiť jedlá jedálneho lístka od ťažkej a mastnej bravčoviny. Ako príjemnú zmenu a spestrenie jedálnych lístkov odporúčam králičie mäso. V tepelných úpravách napríklad na smotanových omáčkach, zelenine, horčici av kombinácii s jarnou zeleninou pôsobí veľmi osviežujúco. 

Ryba ako treska, morská šťuka a pstruh odporúčam pomaly pošírovať na masle a bielom víne v pomere 1:1. Omáčky z čerstvých byliniek a šaláty – to sú úpravy, pri ktorých dané ryby chuťovo vyniknú. Všetky vymenované druhy rýb sú cenné svojím obsahom vysokohodnotných bielkovín, minerálnych látok, pričom majú jemné a šťavnaté nízkotučné mäso.

Ovocie

Rebarbora chutí fantasticky len samotná zblanšírovaná, nakrájaná na kocky, ochutená medom a pokvapkaná citrónom. Skvelá je aj podusená na víne dochutená balzamikovým octom. Hodí sa k ananásu, jahodám a pomarančom. Pred tisíc rokmi ju už pestovali Číňania, cez Mongolsko a Rusko sa dostala až k nám. Rimania ju nazývali rheum barbarum, čo znamená pochádzajúca od barbarov.

Pozor, jedlá je len dužina, listy sú jedovaté! Rebarboru nekonzumujme surovú, treba ju povariť!

Jahody v kombinácii s citrónom, medom, šľahačkou, jogurtom či tvarohom prinesú na jazyk blaho. Sú rekordérkamiv obsahu vitamínu C – 56 mg na 100 g.

Avokádo sa ako obľúbená „zelená hruška“ v kuchyni najlepšie uplatní v surovom stave – v šalátoch a jarných rolkách s klíčkami a ostatnou jarnou zeleninou. Obohatí každý jedálny lístok, odbúrava stres, nervozitu, nespavosť.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Majstrovstvá somelierov SR 2023 majú svojho víťaza
Súťaž s vôňou likéru
10 špeciálnych zimných drinkov na zahriatie
Trh s rastlinnými alternatívami rastie aj napriek krízam
Stravou k zdraviu
OZNAČENÉ:Gastrojaršéfkuchársezónasurovinytovaroznalectvo
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Pohár vína pre zdravie. Alebo naopak? Záleží od množstva
Nasledujúci článok Jasná a Tatry využili ochladenie na zasnežovanie
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Manažment

Efektívna porada. Vyhnite sa chybám na mítingoch

Peter Seemann
Peter Seemann
19. novembra 2025
Hotelierka roka 2024 Michaela Pospiš Grančičová: „Hotelierstvo musí mať človek v srdci.“
Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta