Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
OsobnostiRozhovoryZo sveta

Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 9. januára 2024
22 min. čítania
Zdieľať

Bol aj toto jeden z dôvodov prečo ste sa rozhodli odísť podnikať do zahraničia?

Určite, jeden z dôvodov bola aj vysoká fluktuácia zamestnancov, s čím je veľmi veľa práce. Nonstop niekoho školíte a keď je človek vyškolený, tak odíde. Ale predovšetkým som hľadal hotel s celoročnou vyťaženosťou.

- Inzercia-
Ad image

Ak chcete mať na Slovensku úspešný hotel, musí byť pri nejakom lyžiarskom stredisku alebo v centre mesta, aby tam ľudia chodili sami. Ja som mal hotely v lese. Hotel Inovec je v Považskom Inovci pri Piešťanoch a Hotel Sanus na Starej Turej pri jazere Dubník. Tam vždy musíte vymýšľať aktivity, tematický víkend, jogu, cvičenie… To ale nebolo dostatočné, lebo pre turizmus je najlepšie keď máte niečo v blízkosti hotela, čo priťahuje hostí samotných. Na Slovensku to už bol problém, lebo všetky pekné miesta sú obsadené. Tak som sa rozhodol ísť k moru. To bol jeden z hlavných ťahákov. Ľudia chodia za morom, nemusíte vymýšľať špeciálne aktivity. Hotel máte plný len preto, že je tam more a svieti slnko. Môžu sa celý deň kúpať, je tam veľmi pekná príroda a ľudia tam idú za oddychom.

Mal tento váš nápad nejaký impulz, alebo bol vašim dlhodobým snom?

Pôsobil som v cestovnom ruchu, mal som 20 rokov cestovnú kanceláriu v Bratislave a v Prahe, takže som precestoval celý svet. Bol to vždy môj sen mať hotel na takom mieste, kde klienti budú chodiť sami. Kde nemusíte vyvinúť také veľké úsilie, aby ste našli klientov, ale si vás sami vyhľadajú kvôli prostrediu a veľmi dobrým službám. Takže som také miesto hľadal. Precestoval som všetky európske krajiny. Hľadal som v Portugalsku, Španielsku, vo Francúzsku, v Taliansku aj v Chorvátsku, ale nebolo to pre mňa dosť autentické.

- Inzercia -
Ad image

Veľmi som sa chcel vyhnúť masovému turizmu, bol som ho naozaj za tie roky presýtený. A našiel som Peloponéz, ktorý bol veľmi krásny. Je to kolíska civilizácie, oproti hotelu je Sparta, Mikény, Olympia, kde bývali olympijské hry. Je tam pohorie ako naše Tatry s najvyšším vrchom Taygetos (2 400 m. n. m), dívam sa naň z hotela. Z jednej strany je Egejské more, z druhej Iónske.

White Donkey Kalamata

Ako ste potom postupovali?

Postavil som tam v roku 2019 hotel od základov, z kameňa. Vybral som si krásny pozemok na útese, sto metrov nad morom so 180-stupňovým panoramatickým výhľadom na obe strany. Dáva to ľuďom úplne iný pocit, ako keď ste len pri mori, lebo je to o prírode. Celý hotel je obklopený 150 rokov starými olivovníkmi. V zime sa venujem výrobe olivového oleja a v lete hotelu. Hotel je butikového štýlu s infinity bazénom. Ľudia tam chodia najmä preto, lebo vyhľadávajú pokoj, relax. Dokonca od budúceho roka som zaviedol, že to bude adult friendly hotel pre rodiny s deťmi od 14 rokov.

Prečo ste si vybrali ťažšiu cestu – stavať hotel od základov? Nebolo jednoduchšie nejaký kúpiť a vyhnúť sa stavbe, administratíve?

Určite tam bola obava z tejto cesty, ale nikam som sa neponáhľal. Tým, že som už mal dva hotely a celý život som cestoval, mal som určitú predstavu, aby by to v ňom malo vyzerať. A nedalo sa kúpiť nič podľa mojich predstáv. Ja som bol sám architekt toho hotela. Presne som si navrhol, kde má byť aká zásuvka, kde bude bar, kde jedlo, kadiaľ sa pôjde do reštaurácie. Mám napríklad zavedenú reverznú osnovu. Hostia si nemusia kupovať plastové fľaše s vodou, ale na izby som dal fľaše zo skla a je jeden kohútik, kde si ich chodia sami napĺňať. Je to ekologické a pre hostí veľmi pohodlné. V hoteli som realizoval veľa takýchto mojich predstáv, ktoré som zozbieral počas 20-ročnej praxe. Všetky som tam pretavil najlepšie, ako som vedel. Zatiaľ sa to stretlo s veľkým úspechom.

Naša klientela nie je zo Slovenska, je to vyslovene „západniarska” destinácia. Minulý rok bolo najviac klientov z Francúzska, Švajčiarska, Nemecka, Anglicka, z USA. Zo Slovenska a z okolitých krajín ľudia do týchto kútov nechodia, iba zopár ľudí, ktorí ma poznajú a sme priatelia na sociálnych sieťach. Dá sa veľmi pohodlne kúpiť letenka z Viedne štyrikrát do týždňa do mesta Kalamata. Po pristátí im zabezpečíme transfer a kompletne sa o nich postaráme. Hotel sa snažím vybaviť tak, aby tam mali čo robiť. Môžu si zašportovať, máme tam aj elektrobicykle, skútre, požičovňu áut, vlastnú pláž s vybavením… Je to trošku iná dovolenka, lebo hotel je malý, má len 25 izieb. Zamestnávam 17 ľudí, len miestnych Grékov. Som veľmi spokojný, po štyroch rokoch mi ani nenapadlo, že by som z toho cúvol. Skôr naopak, svoju budúcnosť vidím tam.

Naučili ste sa grécky, alebo komunikujete anglicky?

Zatiaľ komunikujem anglicky. Musím povedať, že gréčtina je veľmi ťažká. Hovorím anglicky, nemecky, francúzsky, dokonca aj arabsky , lebo som pôsobil v arabských krajinách, čiže viem štyri reči, ale gréčtina sa ani po štyroch rokoch nie a nie na mňa nalepiť… Musím si na ňu asi ešte dlhšie zvykať. Je to reč, kde ani jedno slovo ani číslovka sa na nič nepodobá, čiže je potrebné sa ich začať učiť úplne od nuly.

Viete porovnať proces stavby a prípravy hotela na Slovensku a v Grécku?

Hotely na Slovensku som nestaval, iba rekonštruoval. Hotel vyžaduje ten typ údržby, ktorá vás vyjde asi 15 % z ročných tržieb – vynovovania inventára, maľovanie, opravy, elektrina, atď. Takže za tých 20 kov som nadobudol vedomosti ako stavbár a trúfol by som si hocikedy znovu postaviť hotel od nuly. Riešil som všetko – od zatekania, až po nefunkčné zásuvky, takže vedomosti som mal z praxe. Mal som ale v Grécku zodpovedných vedúcich, ktorí vedeli anglicky.

White Donkey Kalamata
White Donkey Kalamata
Predchádzajúca stránka1234Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Marek Daňo: Čo ma posúva ako hoteliera
Peter Mudrý: Čo ma posúva ako hoteliera
Lifestylové hotely
Malý hotel s veľkým srdcom
Daniel Tilinger, ECK: „Kľúčom k úspechu je milovať svoju prácu“
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
Nasledujúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta