Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Eventy, súťaže, ocenenia

Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 21. marca 2024
3 min. čítania
Zdieľať

V Trondheime postúpilo do svetového kola súťaže Bocuse d´Or

Slovenská gastronómia obstála medzi svetovou elitou! Táto veta znie síce neuveriteľne, ale je pravdivá.

Mladý slovenský tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel sa zaradil v európskom finále najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Bocuse d´Or medzi 10 najlepších tímov Európy. V nórskom Trondheime, kde súťaž prebiehala, tak postúpil tak do svetového kola súťaže, ktoré bude na budúci rok v Lyone.

O miestenku súťažilo 20 tímov a Slováci sa umiestnili na 9. mieste. A to len pri svojej druhej účasti na tejto súťaži, ak nepočítame účasť pred 12 rokmi!

Slovenský tím Bocuse d´Or  2024
Slovenský tím Bocuse d´Or 2024

Nechali za sebou také gastronomické veľmoci ako je Holandsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nemecko či Španielsko. Po rokoch sa súťaže zúčastnil aj český tím, skončil 19.

Už minulý ročník vyzerala slovenská účasť veľmi nádejne. Vtedy tímu na čele s Petrom Duranským, ktorý je teraz prezidentom Bocuse d’Or Slovakia, svetové finále tesne ušlo. Druhý pokus sa tímu na čele s Marekom Minaričom vydaril.

Európskemu finále dominovali Severania. Vyhral tím Dánska, pred Švédskom a Nórskom. Pre zaujímavosť – pravidelná účasť v tejto súťaži a neskoršie úspechy stáli na začiatku boomu napríklad maďarskej gastronómie.

Témy jedál boli regionálne

Témy jedla ktoré tímy varili boli výsostne regionálne. S mnohými surovinami sa súťažiaci stretli vôbec po prvýkrát. Témou pre rybu bola treska Skrei, špecialita, ktorá je dostupná len od januára do apríla, kedy sa z hlbín Barentsovho mora tresky vracajú k pobrežiu severného Nórska. Ďalšími surovinami boli sušená treska Stockfish a nórske hrebenatky.

Druhou témou bolo mäso, opäť nič, čo by ostatných nechalo na pochybách, kde sa bude súťaž konať. Súťažiaci si svoje prezentácie na tanier pripravovali zo soba (jazyk, nožina, stehno) a pri príprave museli použiť aquavit (alkohol zo zemiakov a obilia), ktorý má v Škandinávii tradíciu výroby už od 15. storočia.

Slovenské kuchárske umenie porota ocenila.
Bocuse d´Or Slovakia

So severskou gastronómiou má 27-ročný Marek Minarič skúsenosti. Posledný rok totiž pracoval v reštauráciách Alchemist v Kodani (má dve hviezdičky od Michelina) a Marv&Ben. Po tom ako vyhral so svojim tímom slovenské kolo Bocuse d´Or sa v januári sa vrátil na Slovensko kvôli príprave na európske kolo tejto prestížnej súťaže.

Európske finále Bocuse d´Or

  1. Dánsko
  2. Švédsko
  3. Nórsko
  4. Veľká Británia
  5. Francúzsko
  6. Maďarsko
  7. Taliansko
  8. Island
  9. Slovensko
  10. Fínsko
Víťazný tím Bocuse d´Or 2024 bol z Dánska.
Víťazný tím Bocuse d´Or 2024

Mohlo by sa vám páčiť

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
Tematické večery prinášajú oživenie aj novú klientelu
Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!
Great Taste pre slovenskú medovinu
Otváracia večera ZFJ bola v reštaurácii MenJu
OZNAČENÉ:Bocuse d´Orfinálekuchárska elitašéfkuchársúťaž
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Hotel Bivio BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA
Nasledujúci článok Hlavni akteri Happy z Tatier Na Lomnickom štíte si pripomenuli 10. výročie od vzniku videoklipu Happy (We are from High Tatras, Slovakia)
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Foto: AHRS/ Peter Brichta
Aktuality

Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024

TS
TS
12. novembra 2025
Norbert Frank a jeho gastronomická fabrika
Ako vyzerá zodpovedné podnikanie v hotelierstve?
Bratislava má historicky najviac pravidelných leteckých liniek
Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta