Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Eventy, súťaže, ocenenia

Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 21. marca 2024
3 min. čítania
Zdieľať

V Trondheime postúpilo do svetového kola súťaže Bocuse d´Or

Slovenská gastronómia obstála medzi svetovou elitou! Táto veta znie síce neuveriteľne, ale je pravdivá.

Mladý slovenský tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel sa zaradil v európskom finále najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Bocuse d´Or medzi 10 najlepších tímov Európy. V nórskom Trondheime, kde súťaž prebiehala, tak postúpil tak do svetového kola súťaže, ktoré bude na budúci rok v Lyone.

- Inzercia-
Ad image

O miestenku súťažilo 20 tímov a Slováci sa umiestnili na 9. mieste. A to len pri svojej druhej účasti na tejto súťaži, ak nepočítame účasť pred 12 rokmi!

Slovenský tím Bocuse d´Or  2024
Slovenský tím Bocuse d´Or 2024

Nechali za sebou také gastronomické veľmoci ako je Holandsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nemecko či Španielsko. Po rokoch sa súťaže zúčastnil aj český tím, skončil 19.

Už minulý ročník vyzerala slovenská účasť veľmi nádejne. Vtedy tímu na čele s Petrom Duranským, ktorý je teraz prezidentom Bocuse d’Or Slovakia, svetové finále tesne ušlo. Druhý pokus sa tímu na čele s Marekom Minaričom vydaril.

- Inzercia -
Ad image

Európskemu finále dominovali Severania. Vyhral tím Dánska, pred Švédskom a Nórskom. Pre zaujímavosť – pravidelná účasť v tejto súťaži a neskoršie úspechy stáli na začiatku boomu napríklad maďarskej gastronómie.

Témy jedál boli regionálne

Témy jedla ktoré tímy varili boli výsostne regionálne. S mnohými surovinami sa súťažiaci stretli vôbec po prvýkrát. Témou pre rybu bola treska Skrei, špecialita, ktorá je dostupná len od januára do apríla, kedy sa z hlbín Barentsovho mora tresky vracajú k pobrežiu severného Nórska. Ďalšími surovinami boli sušená treska Stockfish a nórske hrebenatky.

Druhou témou bolo mäso, opäť nič, čo by ostatných nechalo na pochybách, kde sa bude súťaž konať. Súťažiaci si svoje prezentácie na tanier pripravovali zo soba (jazyk, nožina, stehno) a pri príprave museli použiť aquavit (alkohol zo zemiakov a obilia), ktorý má v Škandinávii tradíciu výroby už od 15. storočia.

Slovenské kuchárske umenie porota ocenila.
Bocuse d´Or Slovakia

So severskou gastronómiou má 27-ročný Marek Minarič skúsenosti. Posledný rok totiž pracoval v reštauráciách Alchemist v Kodani (má dve hviezdičky od Michelina) a Marv&Ben. Po tom ako vyhral so svojim tímom slovenské kolo Bocuse d´Or sa v januári sa vrátil na Slovensko kvôli príprave na európske kolo tejto prestížnej súťaže.

Európske finále Bocuse d´Or

  1. Dánsko
  2. Švédsko
  3. Nórsko
  4. Veľká Británia
  5. Francúzsko
  6. Maďarsko
  7. Taliansko
  8. Island
  9. Slovensko
  10. Fínsko
Víťazný tím Bocuse d´Or 2024 bol z Dánska.
Víťazný tím Bocuse d´Or 2024

Mohlo by sa vám páčiť

Gastro Liptov 2025 – oslava mladých gastronomických talentov
Gastro Vianoce 2024 v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch
Jesenná novinka pre fajnšmekrov – zážitkové Bratislavské gurmánske dni
Chystajte poháre, máme VÍNO ROKA 2021®!
Slovenský gin získal zlato v súťaži World Gin Awards
OZNAČENÉ:Bocuse d´Orfinálekuchárska elitašéfkuchársúťaž
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Hotel Bivio BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA
Nasledujúci článok Hlavni akteri Happy z Tatier Na Lomnickom štíte si pripomenuli 10. výročie od vzniku videoklipu Happy (We are from High Tatras, Slovakia)
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta